BiH
0

Hljeb do kraja godine neće poskupiti

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda barem do kraja ove godine, saopćio je danas u Sarajevu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić na pres-konferenciji nakon sjednice Federalne vlade.

Proizvođači koji su dosad poskupili hljeb treba da vrate cijene na stari nivo.

Dogovor o zaustavljanju poskupljenja hljeba postignut je danas na zajedničkom sastanku predstavnika Vlade i mlinsko-pekarske inudustrije, a treba da bude potpisan sutra, izjavio je također ministar Ljubić.

Dogovor je postignut s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije čije je tržišno učešće u FBiH veće od 80 posto. Među njima najveći tržišni udio ima sarajevska kompanija "Klas“.

Da bi se realizirao ovaj dogovor čija je suština da pekari i milnari ne povećevaju cijene svojih proiozvoda, a da im Vlada obezbijedi dovoljno pšenice za djelatnost, odlučeno je da iz federalnih robnih rezervi odmah bude aktivirana prodaja 15.000 tona pšenice po cijeni od 330 KM po toni. Istovremeno, već od danas je operativan novac za hitni uvoz 10.000 tona pšenice i 5.000 tona kukuruza za stočnu prehranu, saopćio je također ministar Ljubić. Cijena pšenice na svjetskom tržištu je oko 265 eura po toni, dodao je.

Federalni premijer Nedžad Branković tokom svog današnjeg redovnog sedmičnog susreta s novinarima kazao je da dogovor o zaustavljanju poskupljenja hljeba predstavlja primjer kako se partnerskim odnosom može doći do zadovoljavajućih rješenja.

Vlada ovim neće stati na rješavanju stanja u ovoj oblasti, dodao je premijer već će do naredne žetve postići sistemske mjere koje će između ostalog omogućiti proizvođačima zagarantiranu cijenu za otkup žita. Suština mjera je i da u Federaciji bude što više iskorišteno obradivo zemljište. Prema nekim pokazateljima, obrađeno je svega pet posto oranica na kojima mogu uspijevati žitarice, kazao je još premijer.

Značajane reforme u poljoprivrednom sektoru kao prioritetu aktuelne Federalne vlade, koje će se između ostalog odnositi na stimulaciju domaće proizvodnje, najavio je i ministar Ljubić.