Novi udar na džep građana
0

Hljeb će biti skuplji i do 20 feninga

SRNA
Predsjednik Udruženja pekarskih proizvođača Federacije BiH Sead Đipa izjavio je Srni da je realno očekivati da tokom ove ili naredne sedmice dođe do novog povećanja cijene hljeba, koje sigurno neće biti manje od 10 ili 20 feninga po vekni.

"Danas je već u Zenici došlo do povećanja cijena. Pekari u FBiH imaju iste brige kao i pekari u Republici Srpskoj. Rast cijena neće biti zaustavljen sve dok je na svjetskom tržištu trend rapidnog povećanja cijena pšenice.Tako će biti do nove žetve, koja će značajno promijeniti situaciju kada je riječ o cijenama pšenice", istakao je Đipa.

Đipa smatra da država nije preduzela potrebne korake da to spriječi, te da je jedini način da pekari dođu do povoljne situacije poskupljenje ili, u najgorem slučaju, nestašica hljeba. 

"Cijena uobičajenog hljeba u FBiH od 1.10 KM je ekonomski neopravdana. Radimo sa minusom i neminovne su veće cijene sve dok je trend povećanja cijena pšenice, ulja , goriva i šećera", dodao je on.

Đipa je napomenuo da je u proteklih pet do šest mjeseci cijena brašna povećana za čak 127 odsto.

On je demantovao tvrdnje da pekari "love u mutnom" i neopravdano dižu cijenu koristeći novonastalo poskupljenje brašna i nazvao ih "kupovinom socijalnog mira".

"Prosječne plate pekara U FBiH su oko 500 KM. Ne može niko da preko naših leđa štiti socijalni mir i da to izgleda kao briga o narodu dok propada jedna privredna grana", rekao je Đipa.
Pekari iz RS najavili su da će u skorijem periodu hljeb biti skuplji za 10 do 20 feninga zbog nekontrolisanog rasta cijena brašna i pšenice.

Vlada RS nedavno je utvrdila listu proizvoda i usluga od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva, što znači da će Ministarstvo trgovine i turizma u budućem periodu moći da reaguje kada je riječ o formiranju cijena.