Velika aleja na Ilidži
0

Hitnu njegu treba 507 stabala, neka se ne mogu spasiti

FENA
U prelijepom ambijentu Velike aleje na Ilidži treba uživati i na sve načine je zaštititi od propadanja - zaključak je stručnog tima Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predstavljen danas u sklopu projekta "Analiza stanja stabala 'Aleja Ilidža - Vrelo Bosne' s prijedlogom sanacije".

Na prezentaciji je rečeno da je Aleja "Vrelo Bosne" sa stablima platana i divljeg kestena jedna od rijetko očuvanih aleja ove starosti na prostoru BiH i predstavlja jedinstveno, nedjeljivo, neraskidivo i neprocjenljivo blago od izuzetnog značaja za Sarajevo i državu BiH te mu tako i treba pristupiti.

Stručnjaci Šumarskog fakulteta smatraju da treba primijeniti sve mjere, pravno-adminstrativne, tehničke, uzgojno-zaštitne i slično, radi očuvanja i unapređenja postojećeg stanja.

Polazeći od toga da je Velika aleja Ilidža historijski spomenik i bitan faktor rekreativno-turističkog značaja, bilo bi neophodno svako stablo očuvati ili sanacionim mjerama omogućiti što duži vijek egzistencije, naglašeno je.

U Velikoj aleji evidentirano je 1.386 stabala platana i divljeg kestena. Sva su obrojčena i svaki platan ima svoj karton. Hitnu njegu zahtijeva 507 stabala, dok je 435 u dobrom stanju i kvalitetu, ali ima platana koji se ne mogu spasiti.

Istaknuto je da u ovoj godini treba posjeći sva stabla koja su predviđena za uklanjanje, izvaditi panjeve i nastale rupe ispuniti, poravnati površine tla završnom sjetvom trave, sanirati stabla napadnuta truležnicama, ukloniti osušene dijelove stabala ili grana i time stvoriti uvjete za bolji prirast stabala.

Potrebno je na svim stablima orezati osušene i polomljene grane i izvršiti blage korekcije radi smanjenja opterećenosti glavne grane ili cijelog stabla da bi se smanjila opasnost od prelamanja i izvaljivanja stabala.

U narednih pet godina neophodno je urediti staze između redova stabala te djelomično ukloniti asfalt oko vrata korijena stabala sa strane koja je okrenuta ulici.

S prezentacije je poručeno i da treba vršiti redovnu godišnju kontrolu zdravstvenog stanja platana u Velikoj aleji, saopćeno je iz Odsjeka za informiranje Općine Ilidža.

Organizatori prezentacije projekta su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i Općina Ilidža.