Sastanak Jurišić - Schmidt
0

"Hitno uspostaviti vlast"

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Predsjednik Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Zvonko Jurišić sastao se danas u Sarajevu s njemačkim ambasadorom Joachimom Schmidtom.

Kako je saopćeno iz HSP-a, tom se prilikomrazgovaralo o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima te o blokadama koje spriječavaju konstituiranje vlasti.

Učesnici sastanka složili su se kako je potrebno hitno konstituirati vlast kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti započeti put ka euroatlantskim integracijama.

Na sastanku je istaknuta socijalna ugroženost velikog broja građana Bosne i Hercegovine, kao i bojazan da će blokada uspostave vlasti dodatno doprinijeti nezavidnom egzistencijalnom položaju bh. građana. U vezi s tim, Jurišić je istaknuo kako Bosna i Hercegovina ne smije biti talac nečijih ličnih interesa.

"Odgovorne političke skupine se moraju vratiti svojoj biti, a to je služenje državi i njezinim narodima i građanima. Svatko ko blokira uspostavu vlasti, blokira napredak Bosne i Hercegovine i time dodatno ugrožava njezine građane, koji se ionako nalaze u teškom položaju", kazao je Jurišić.

On je i ovom prigodom pozvao međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika da iskoriste svoje ovlasti i pomognu konstituiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, stoji u saopćenju.