Sjednica Vijeća ministara
0

Hitno razmatrati političko-sigurnosnu situaciju u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, danas je na sjednici u Sarajevu utvrdilo i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu s oznakom "E", kao potvrdu usuglašenosti s evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti.

Predloženim zakonom mijenjaju se i dopunjuju te preciznije definiraju pojedine zakonske odredbe kojima se, između ostalog, propisuju obveze prijevoznika, razlozi odbijanja ulaska stranaca u BiH, vrste viza, izdavanje pozivnog pisma, protjerivanje stranaca, određena pitanja međunarodne zaštite te pravo na žalbu u oblastima u kojima ovo pravo do sada nije bilo regulirano.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, razmotrilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a izjašnjavanje je odgođeno za sljedeću sjednicu.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o dopuni Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje april – juni 2012. godine.

Ovom su odlukom Ministarstvu obrane odobrena sredstva za finansiranje izdataka u vezi s organizacijom izvođenja međunarodne civilne vojne vježbe – "Zajednički otpor 2012.", koja će biti održana od 28. maja do 8. juna 2012. godine u BiH.

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju koja se odnosi na štrajk u policijskim agencijama BiH, a koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti, čime je realiziran zaključak 6. sjednice Vijeća ministara.

Nakon razmatranja Informacije, zaključeno je da se hitno sazove sjednica Izvršno-obavještajnog odbora na kojoj će se razmatrati političko-sigurnosna situacija u BiH.

Osim članova ovog odbora (predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH), na sjednicu će biti pozvani i ministar sigurnosti BiH i direktori policijskih i sigurnosnih agencija.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2011. godinu.

U 2011. godine uvezeno je robe u vrijednosti 15,53 milijarde KM, što je za 14,02 posto više u odnosu na 2010. godinu, navodi se u ovoj analizi i dodaje da je ukupan izvoz iznosio 8,22 milijarde KM i da je veći jza 15,88 posto u promatranom razdoblju.

Tako je trgovinski deficit iznosio 7,30 milijardi KM, što je za 12 posto više u odnosu na 2010. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u 2011. godini iznosila je 52,96 posto, što je za 0,85 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Promatrano po grupacijama zemalja, Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner, tako u ukupnom opsegu robne razmjene ona sudjeluje s 48,98 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma CEFTA 2006. s udjelom od 28,45 posto, dok se 22,57 posto odnosi na ostale zemlje u ukupnom opsegu razmjene.

Od glavnih trgovinskih partnera, najveću pokrivenost uvoza izvozom imamo s Austrijom od 125,90 posto, zatim sa Slovenijom od 85,31 posto, s Njemačkom 73,07, s Italijom 69,74 posto, sa Srbijom 68,36 posto, a s Hrvatskom pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 54,61 posto.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu (projekt "Modernizacija Univerziteta u Bihaću") između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen bank International AG.

Riječ je o projektu vrijednom pet miliona eura, od čega su 4.250.000 eura kreditna sredstva, a 750.000 eura su grant sredstva i bit će iskorištena za nabavu opreme i pružanje stručnih usluga za projekt "Modernizacija Univerziteta u Bihaću". Rok otplate kredita je 10,5 godina, uključujući grace period od 12 mjeseci.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, a 1. decembar 2014. godine definiran je kao novi rok za potpuno gašenje analognog signala u UHF opsegu u BiH.

Također, ministri su usvojili Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o provođenju Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174 – 230 MHz i 470 – 862 MHz u Bosni i Hercegovini i toku izrade Akcijskog plana digitalizacije.

Zaduženo je Ministarstvo komunikacija i prometa da ovu informaciju dostavi Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je dokument "Kvantitativna procjena implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu" s ciljem kvantifikacije gubitaka i dobitaka koje će izazvati pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji i davanja pregleda osiguranih i nedostajućih sredstava za realizaciju aktivnosti u određenim oblastima.

Ovim dokumentom vrši se kvantitativna procjena implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji u oblastima: pogranična problematika; inspekcijska granična služba; trgovinski odnosi; promet; obrazovanje; državljanstvo i putne isprave; rad, zapošljavanje, socijalna zaštita i mirovine; elektroenergetika te regionalna suradnja i pretpristupni fondovi.

Direkcija za evropske integracije je pripremila ovaj dokument u saradnji s nadležnim institucijama s državne i entitetskih razina i Brčko Distrikta BiH.

Prethodno su ministri usvojili Informaciju o izradi Izvještaja za prvi kvartal 2012. godine o stanju provedbe aktivnosti iz dokumenta "Akcijski plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji", koju će Direkcija za evropske integracije dostavljati kvartalno Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH (FIPA) o Aftercare aktivnostima za 2011. godinu i preporuke za unapređenje uvjeta za investiranje u Bosni i Hercegovini i zadužilo FIPA-u da o sadržaju ovog izvještaja upozna vlade entiteta i Vladu Brčko Distrikta BiH.

Na osnovi analize primjedbi stranih investitora dobivenih u okviru Aftercare programa koji provodi FIPA, kao i izvještaja Doing Business 2012 Svjetske banke i Bijele knjige Vijeća stranih investitora BiH, generalno se može zaključiti da je u Bosni i Hercegovini nužno osigurati političku stabilnost i pravno uređeno okruženje za strana ulaganja, a posebno kroz kvalitetno zakonodavstvo usklađeno s jedinstvenim pravilima Evropske unije na svim razinama vlasti, a sve s ciljem kreiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, što je i jedan od osnovnih uvjeta Evropske unije u procesu stabilizacije i pridruživanja BiH.

Agencija za promociju stranih ulaganja u BiH dala je preporuke za unapređenje stranih ulaganja koja se odnose na pravni i institucionalni okvir za elektronički potpis, poreznu politiku, dozvole za građenje, registraciju gospodarskih društava te radne i boravišne dozvole.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Migracijski profil Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, čime Bosna i Hercegovina ispunjava redovnu obvezu u procesu liberalizacije viznog režima u vezi s redovitim ažuriranjem Migracijskog profila.

Migracijski profil BiH za 2011. godinu osigurava Vijeću ministara BiH uvid u ključne trendove u oblasti migracija s naglaskom na vize, odbijanje ulaska i nezakoniti prelazak granice, privremeni i stalni boravak stranaca, ilegalne migracije i poduzete mjere prema strancima, povratak neregularnih migranata, azil, izdane radne dozvole strancima, stjecanje državljanstva BiH, emigracije iz BiH te pravni i institucionalni okvir u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je tri pravilnika kojima se uređuju pitanja proizvodnje, kvalitete, obrade i otkupa duhana - Pravilnik o mjerilima procjene kvalitete sirovog duhana u listu, Pravilnik o uvjetima za proizvodnju duhana i Pravilnik o uvjetima za obavljanje djelatnosti otkupa i obrade duhana.

Pravilnikom o mjerilima procjene kvalitete sirovog duhana u listu definirani su jedinstveni standardi i ujednačeni uvjeti za obavljanje djelatnosti proizvodnje sirovog duhana u listu.

Prema Pravilniku o uvjetima za proizvodnju duhana, propisana je obveza upisa u registar proizvođača sirovog duhana u listu i obveza vođenja evidencija koje prate ovaj dio proizvodnje duhana. Također, propisani su uvjeti koje moraju ispunjavati proizvođači da bi se bavili proizvodnjom sirovog duhana u listu te organizatori proizvodnje i obrađivači duhana da bi se bavili proizvodnjom ili organizacijom proizvodnje.

Pravilnikom o uvjetima za obavljanje djelatnosti otkupa i obrade duhana propisano je, između ostalog, da djelatnost obrade duhana mogu obavljati pravne osobe koje imaju sjedište u Bosni i Hercegovini i koje ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o duhanu i ovim pravilnikom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnosti za imenovanje Predraga Mičića na dužnost vojnog atašea Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.