BH novinari
0

Hitno provesti istragu o napadu na NTV Hayat

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima povodom sinoćnjeg napada eksplozivnim sredstvima u neposrednoj blizini TV Hayat uputilo je zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo i Policijskoj upravi Logavina u kojem traže hitnu istragu o ovom slučaju.
  • Iako još nema informacija o tome ko je bio meta sinoćnje eksplozije, niti da je ovaj teroristički čin bio usmjeren protiv novinara Hayata i te medijske kuće, uznemireni smo saznanjem da je u eksploziji oštećena zgrada u kojoj se nalazi ovaj medij, kao i to da su u trenutku eksplozije u prostorijama Hayata bili njegovi uposlenici, saopćeno je danas iz tih udruženja.

Zahtijevaju od nadležnim policijskih organa hitnu istragu o eksploziji, utvrđivanje identiteta počinitelja i mogućih motiva.

U saopćenju se ističe da je u toku ove godine u okviru Linije za pomoć novinarima registrovano 48 slučajeva kršenja medijskih sloboda i prava novinara među kojima je bilo i 10 fizičkih napada i 12 teških prijetnji, uključujući i prijetnje smrću.

  • Smatramo da je rasvjetljavanje svih okolnosti u vezi s eksplozijom u blizini NTV Hayat od iznimne važnosti za budući rad novinare ove medijske kuće, kao i za opću sigurnost svih novinara i medija u BiH, navodi se u saopćenju.