Kanton Sarajevo
0

Hitno pojačati inspekcijski nadzor nad zagađivačima zraka

FENA
Zbog povremene povećane koncentracije štetnih materija u zraku na području Kantona Sarajevo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a zatražilo je danas od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da poduzme sve mjere i radnje s ciljem smanjenja zagađenja zraka.

U dopisu upućenom Upravi zatražen je pojačan angažman svih nadležnih inspekcijskih službi u pregledima i nadzoru pogona i postrojenja koji emituju štetne materije u zrak iz ložišta, kao što su pogoni za preradu drveta koji spaljivanjem otpada emituju ogromne količine zagađujućih supstanci, te asfaltnih baza, betonara, kamenoloma i slično, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Zatražen je i pregled kotlovnica na sve vrste goriva, a posebno ugalj, lož-ulja i gas, s obzirom na to da je dosadašnjim provjerama utvrđeno da se veliki broj njih loše održava i rijetko servisira, što dovodi do prekomjernog emitiranja zagađujućih materija.

Osim toga, kako se dodaje, koriste se i distribuiraju uglji s većim procentom sumpora, a što je protivno kantonalnoj odluci o očuvanju kvaliteta zraka.

Jedan od razloga povećanog zagađenja je i činjenica da se prilikom odobravanja građenja ne vodi dovoljno računa o prostorno-planskoj dokumentaciji, čime se povećava broj izvora emisije (kotlovnica), te dozvoljava izgradnja dimnjaka na nižim objektima pored višespratnica, čime polutanti ostaju u donjim slojevima atmosfere, navedeno je u dopisu.

Za razliku od prethodnih godina, kada su tokom hladnijih dana i magle bilježene povećane koncentracije čađi i azotnih oksida, u ovoj grijnoj sezoni indikativno je intenzivnije prisustvo sumpordioksida posebno na području općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Ilidža i Vogošća, pokazali su rezultati monitoringa kvaliteta zraka, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.