BiH
4

Hitno početi sa primjenom Zakona o sukobu interesa

SRNA
Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH pozvala je danas Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i Agenciju da hitno pristupe provođenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji je na snagu stupio 19. novembra prošle godine.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić ocijenila je nedopustivom činjenicu da ove dvije institucije ni 70 dana nakon roka nisu obezbijedile donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije, niti su potpisale sporazum o primopredaji osoblja CIK-a koje se bavilo sprečavanjem sukoba interesa.

"Nedopustivo je da se trenutno niko u BiH ne bavi rješavanjem pitanja sukoba interesa, a kako stvari stoje može se desiti da se sa provođenjem Zakona o sukobu interesa ne krene ni do opštih izbora", rekla je Majkićeva i upozorila da je neprovođenje zakona krivično djelo.

Član Komisije Staša Košarac rekao je da su pravilnik i sporazum obaveze koje proističu iz zakona i da je najprije potrebno da CIK i Agencija potpišu sporazum o preuzimanjeu osoblja.

Član Komisije Niko Lozančić smatra da odgovornost za ovaj zastoj leži na CIK-u, koji, kako kaže, ne može da se pomiri sa gubljenjem moći.

Član Komisije Beriz Belkić kaže da se postavlja pitanje da li je zakon nejasan ili je riječ o njegovom neprovođenju. On je apelovao da CIK i Agencija bez odlaganja hitno pristupe provođenju Zakona o sukobu interesa.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak pojasnio je da se najprije mora donijeti pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije, pa tek onda potpisati sporazum sa CIK-om o preuzimanju osoblja.

Prema njegovim riječima, Agencija čeka mišljenja ministarstava pravde i finansija i trezora BiH, nakon čega bi Vijeće ministara BiH trebalo da potvrdi pravilnik, što će "otvoriti vrata za urgentno rješavanje ovog problema".

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, između ostalog, precizirana je obaveza Agencije da od CIK-a preuzme zaposlene koji su radili u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Problem je nastao zbog mjesta šefa Sektora za pravne poslove i provođenje Zakona o sukobu interesa u CIK-u, jer u Agenciji kažu da nisu u mogućnosti da svojim pravilnikom obezbijede slično radno mjesto.

Komisija je danas ramotrila i informaciju o planiranim aktivnostima Agencije na izradi strategije za borbu protiv korupcije u BiH za period 2015-2019. godina i u radnu grupu u ime Komisije imenovala Mirsada Abazovića.

Planirano razmatranje Izvještaja o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH za 2013. godinu odgođeno je za narednu sjednicu, da bi neki od članova Komisije mogli danas da učestvuju u radu Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.