Udruženje HB novinari
0

Hitno istražiti napad na novinarsku ekipu FTV-a

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je zahtjev za hitnu istragu u vezi sa slučajem verbalnog i fizičkog napada na novinara Slobodana Vaskovića i ostale članove ekipe Federalne TV, koji se desio jučer u Trebinju.

Napad u Trebinju nije prvo nasilje nad novinarom Vaskovićem i ekipom koja radi za magazin "60 minuta" RTV Federacije BiH. Prije samo nekoliko dana bili smo svjedoci slanja pisma uznemirujećeg sadržaja, kojim je najavljeno demonstriranje sile prema ovom novinaru. Bila su to veoma ozbiljna upozorenja policiji i nadležnim institucijama kako se ove prijetnje moraju prihvatiti sa najvećom ozbiljnošću, te poduzeti potrebne mjere zaštite novinara Slobodana Vaskovića, rečeno je u saopćenju Udruženja BH novinara.

"Policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne, o nasilju, zastrašivanju ili napastovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju", stoji u OSCE Uputstvu policiji za rad sa novinarima.

U Uputstvu se naglašava kako "novinari imaju pravo da fotografiraju, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije".

"Posve je jasno kako je novinarska ekipa RTV Federacije BiH u Trebinju napadnuta mimo svih demokratskih standarda i pravila postupanja koja su prihvatili nadležni policijski organi u BiH. U tom kontekstu neprihvatljivo je i reagiranje na napad na novinare pristiglo iz Pravoslavne opštine Trebinje u kojem se kaže kako novinari nisu dobili odobrenje za snimanje", stoji u saopćenju.

Novinari nisu bili obavezni tražiti dopuštenje, u ovom slučaju od crkvenih vlasti u Trebinju, da bi snimali Sabornu crkvu. Zbog toga iz udruženja novinara zahtijevaju serioznu istragu o trebinjskom slučaju sprečavanja novinarske ekipa RTV Federacije BiH u obavljanju profesionalnih zadataka.

"Očekujemo da javnost i Udruženje BH novinari i Liniju za pomoć novinarima u najskorije vrijeme obavijestite o rezultatima istrage, kao i mjerama koje ste poduzeli u zaštiti novinara Slobodana Vaskovića", zatraženo je na kraju saopćenja.