Nevenka Savić
0

"Hitno formirati novu vlast zbog aplikacije za članstvo u EU"

FENA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
BiH stoji na mjestu kada je u pitanju proces evropskih integracija i zato je novu vlast potrebno formirati što prije, izjavila je danas Feni direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

"Dolazimo u situaciju kada je potrebno podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, a preduvjet je da se formira vlast i riješi pitanje izmjene Ustava u skladu s presudom u služaju "Sejdić-Finci", kao i zakona o državnoj pomoći, kazala je ona.

Također, iako to nije direktan uvjet iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pitanje popisa stanivništva treba riješiti prije podnošenja aplikacije za članstvo.

"Znači, hitno je potrebno formirati novu vlast i rješavati ova pitanja zbog kojih ne možemo podnijeti aplikaciju za članstvo", naglašava direktorica Savić.

Podsjetila je da su svi evropski zvaničnici koji su posjetili BiH nakon izbora naglasili da je potrebno riješiti ova tri uvjeta pa se tek onda može razgovarati o aplikaciji.

"Stojimo u mjestu. Radimo na tehničkim pitanjima, ali sa stanovišta procesa stojimo, posebno što su sve druge zemlje u regionu otišle ispred nas", kazala je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

Vezani članci