BiH
887

Hitna sjednica Vlade KS o sigurnosti u saobraćaju, Konaković najavio sankcije

Piše: A. B.
Elmedin Konaković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je najavio hitnu sjednicu Vlade KS o sigurnosti u saobraćaju te je najavio sankcije u slučaju pronalaska bilo kakve odgovornosti kada je riječ o nesreći koja se sinoć dogodila u Sarajevu.

Konaković je u razgovoru za Klix.ba kazao kako će svako ko bude odgovoran na bilo koji način odgovarati i biti sankcioniran.

"Prije nekoliko mjeseci smo također imali hitnu sjednicu Vlade KS kada je riječ o sigurnosnoj situaciji te smo tražili određene informacije i veće prisustvo policije na ulicama glavnoga grada. Već tada smo imali određene reakcije naše policije kada su se suprotstavili kriminalcima. Danas ćemo napraviti procjenu da li je bilo propusta zbog sinoćnje nesreće, a sada je nemoguće komentirati bilo šta. Opravdani su svi zahtjevi, reakcije i pritisci javnosti kada se ugase mladi životi, kao što je to bilo sinoć. Djevojke koje su trebale graditi svoje porodice i karijere u Sarajevu, nažalost su završile na ovakav način kao sinoć i tragična informacija došla je do njihovih roditelja", kazao je Konaković.

Prema njegovim riječima, Zakonom o unutrašnjim poslovima nadležnost je u potpunosti prenesena na komesara i njegove saradnike te će, kako je dodao, danas biti analizirana situacija i utvrdit će se da li je bilo mogućnosti da se neke stvari poprave.

"Na sjednici će biti prisutan i komesar i tužiteljica, jer su nam potrebne informacije iz svih institucija koje se tiču sigurnost građana Kantona Sarajevo. Na raskrsnice u KS-u smo namjeravali postaviti 24 nova radara, ali to još uvijek nije realizirano, jer su nam zbog žalbe drugih kompanija dva puta odbijeni projekti", navodi premijer KS i dodaje da se na ovaj način može smanjiti broj saobraćajnih nesreća u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, nekolicina građana danas se okupila pred zgradom Vlade KS-a izražavajući nezadovoljstvo i tražeći smjene i ostavke čelnih ljudi Kantona, a čija se odgovornost, prema njihovom mišljenju, može dovesti u vezu sa sinoćnjom saobraćajnom nesrećom u centru grada u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.