Izmjene boračkih zakona
0

Hitna sjednica Vlade FBiH, a sutra možda i parlamenta

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine s izmjenom seta boračkih zakona na dnevnom redu, rekao je novinarima u Federalnom parlamentu predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.

Mogućnost održavanja sjednice najavljena je i tokom današnjeg sarajevskog sastanka lidera četiriju vodećih stranaka u Federaciji - Stranke demokratske akcije, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatske demokratske zajednice te Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Oni su također razgovarali o izmjeni boračkih zakona koje bi, prema uvjetima iz započetih finansijskih aranžmana Federacije s međunarodnim partnerima, trebalo da stupe na snagu do 26. februara jer, u protivnom, Federacija neće dobiti daljnji ugovoreni novac od međunarodnih finanijskih partnera.

Međutim, zbog najavljenih izmjena boračke legislative, otkad su one predložene, negodovali su oni na koje se i odnose, a to su boračke kategorije u Federaciji.

Borci i članovi njihovih porodica posebno su izražavali nezadovoljstvo zbog najavljenog ozakonjenja prihodovnog cenzusa koji je predložen kao uvjet da bi neki korisnici iz boračkih kategorija nastavili primati naknade iz federalnog budžeta na osnovu doprinosa u proteklom ratu.

Do početka današnje sjednice Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu u Sarajevu, bila je dilema da li će ove najavljene zakonske izmjene biti na dnevnom redu. (Borci se protive da ih Parlament razmatra ikada ako ostaju u predloženoj formi).

Jutros je u Predstavničkom domu odlučeno da ipak ne budu na dnevnom redu danas a nezvanično je komentirano da treba sačekati i ishod današnjih razgovora čelnika četiriju stranaka o ovom problemu.

Prema izvještajima, stavovi Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu nisu bili približni na tom skupu, a najavljena je i navedena sjednica Vlade FBiH s izmjenama boračkih zakona ponovno na dnevnom redu.

Kako se u Parlamentu cijelog prijepodneva nezvanično spominjala i mogućnost sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma s istom problematikom, predsjedavajući Safet Softić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će danas poslijepodne članovi Vlade opet razgovarati s predstavnicima boračkih udruženja.

Od ishoda tih razgovora, kao i od sjednice Vlade, zavisit će da li će vanredna sjednica Predstavničkog doma za sutra zaista biti i sazvana, naveo je Softić.

Redovna sjednica ovog doma je u toku.