Sarajevo
0

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Sarajevo-x.com
Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti raspravljano o bezbjednosnoj situaciji i izradi akcionog plana za borbu protiv maloljetničke delinkvencije.

Zastupnicima će biti ponuđen Nacrt akcionog plana za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prestupništva. Između ostalog, Kantonalna skupština danas će odlučiti da li će kantonalna policija, osim pojačanog prisustva u gradu, početi intenzivnije aktivnosti.

Tužilaštvo, članovi Vlade i skupštine Kantona Sarajevo zahtijevaju da pripadnici policije motre na sumnjive objekte. Ugostiteljski objekti trebali bi biti zatvoreni do 23 sata. Istovremeno, roditeljima i školskim ustanovama savjetuju da više brinu o djeci. Za danas je ispred zgrade Kantona Sarajevo zakazan i protest.

Pokret ''Dosta!'' pozvao je gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića da do danas hitno i neopozivo podnesu ostavke, jer su direktno odgovorni za stanje u Sarajevu, gradu u kojem noževima ubijaju mlade, bacaju bombe, pucaju ljudima u glavu i spaljuju starce.

"Njihovim nasljednicima poručujemo da u minimalnom roku riješe pitanje bezbjednosti u Sarajevu, ili će ih zadesiti mnogo gora situacija od one u subotu, 9. februara. Opozicija i sve ostale stranke se pod hitno moraju izjasniti o traženim ostavkama", poručuju iz Pokreta.

Članovi ovog pokreta pozivaju građane Sarajeva da njihova posljednja reakcija ne bude protest održan u subotu, te da dođu na novi protest, koji će biti održan danas ispred zgrade Kantona Sarajevo.