NVO "Djeca Sarajeva"
0

Hitna izmjena skulpture i revizija utrošenog novca

FENA
Nevladina organizacija "Dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo" - Djeca Sarajeva nezadovoljna je izgledom spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, čiji je autor Mensud Kečo, i traže da se odmah izmijeni skulptura kako bi imala posebnu poruku, koju će i djeca i građani prihvatiti.

Osim hitne revizije izbora idejnog projekta, ova organizacija u pismu upućenom gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu zahtijeva i da se odmah uradi revizija utrošenih sredstava i materijala od kojeg je spomenik pravljen.

  • Smatramo da je ovaj projekt apsolutno promašen, da je Grad s Kantonom povrijedio i ponizio građane Sarajeva zato što je utrošio veliku sumu novca koji pripada njima, a projekt ne priliči i nikome ne odgovara, navodi ova organizacija.

Traže hitnu javnu raspravu o izgledu spomenika kako bi grad u budućnosti imao park sa posebnim spomenikom i trgom djece Sarajeva, koji mora biti dokaz i svjedočanstvo cijelom svijetu.

Također traže donošenje odluke o podizanju podzida u vidu velike otvorene knjige, gdje bi bila ispisano 1.400 imena ubijene djece Sarajeva, koja posjeduje ova organizacija

Organizacija Djeca Sarajeva smatra kako odgovorne osobe, zajedno sa bivšom gradonačelnicom Semihom Borovac, moraju preuzeti odgovornost za ovaj slučaj.

Upozorava da je ovo ujedno i poruka mnogih razočaranih roditelja kojima nije bilo dozvoljeno da vide idejni projekt, a kamoli da sarađuju i sugerišu.