BiH
4.2k

Historijski uspjeh bh. medicine: Mariji i Samiru ljekari vratili otkinute ruke

Piše: Delvin Kovač
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Pred bh. medicinom nalazi se svijetla budućnost. To su nedavno pokazale i dvije veoma teške i zahtjevne operacije traumatskih amputacija ruke.
Samir Hodžić sa timom ljekara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samir Hodžić sa timom ljekara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Zahvaljujući vrhunskom timu ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Marija Barić (1986.) iz Novog sela kod Tešnja i Samir Hodžić (1966.) iz Zenice neće ostati invalidi - uspješno su im urađene replantacije desne ruke.

Cjelokupan sistem zdravstva u oba ova slučaja funkcionisao je izvanredno - od prijema pacijenata, transporta amputiranog dijela tijela, preoperativne pripreme, pa do organizovanja vrhunske ekipe hirurga i postoperativne njege.

Iako se za bh. zdravstvo ne izdvaja dovoljno sredstava, ekipa bh. ljekara može se pohvaliti da je obavila dvije izuzetno teške i zahtjevne operacije, koje mogu izvesti samo najveći svjetski medicinski centri, u koje se ipak ulažu daleko veća finansijska sredstva.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je danas Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, gdje smo zatekli jednog pacijenta i dio ljekarskog tima za koji bi se moglo reći da je postigao historijski uspjeh u bh. medicini.

KCUS prvi put obavio nadlaktične operacije

Do sada su u našoj zemlji, i to prije rata, izvedene samo dvije operacije ovog tipa, ali nijedna nije imala pozitivan ishod.

Ovo je prvi slučaj da su na KCUS-u urađene nadlaktične operacije, a što je još važnije, obje su okončane uspješno.

U oba ova veoma komplikovana operativna zahvata učestvovao je tim spremnih i odgovornih mladih ljudi, pa se može reći da je pred BiH svijetla budućnost kada je u pitanju medicinska struka.

Mlin joj otkinuo ruku i povrijedio kičmu

Prva pacijentica Marija Barić (1986.) iz Tešnja primljena je na KCUS 2. septembra sa traumatskom amputacijom desne ruke u nivou srednje trećine nadlaktice, koja je nastala kada joj je mlin za žito uhvatio ruku.

Osim amputacije ruke, nanesene su joj i teške povrede torakalnog zida i kičmenog stuba.

Sama operacija replantacije ruke trajala je oko šest sati.

Zbrinjavanje frakture uradio je tim sa Ortopedije (prof. Mirza Biščević i dr. Valid Suliman), tim sa rekonstruktivne i plastične hirurgije (prim. Alemko Čvorak, dr. Goran Obradović, dr. Adnan Zećo, prim. Sead Lačević, mr. Selma Arslanagić, dr Lejla Ćatić i dr. Zuhra Memić) zbrinuo je mekotkivne strukture, uključujući krvne sudove, nerve i mišiće, zajedno sa cijelim timom instrumentarki (Lejla Hadžić, Indira Ormanović, Lejla Mehmedović) i tehničara (Mirsad Dizdarević, Aldin Omanović).

Cijeli tok anestezije vodili su dr. Srebrenko Vuković i dr. Jasna Dervoz sa anestezičarima (Enisa Rožajac i Adnan Sarvan).

Pacijentici je nakon par dana urađen operativni zahvat pokrivanja defekta mišićnim režnjem.

Operativni tim činili su prim. dr. Alija Aginčić, dr. Goran Obradović i dr. Adnan Zećo.

Cilj operacije je potpuna funkcionalnost šake, većina struktura je hirurški zbrinuta, te je sada potreban duži vremenski period u kojem više faktora može uticati kako na pozitivan, tako i na negativan ishod cijele operacije.

Tokom hospitalizacije, pacijentica je boravila i na Klinici za anesteziju i reumatologiju, gdje je naporom liječnika i ostalog osobja uspjela da se oporavi od višestrukih povreda kičmenog stuba, torakalnog zida i ruke.

Jutros puštena kući

"Mljela sam žito na mašini, kada me ona povukla i odsjekla mi ruku do iznad lakta. Ostala sam pribrana i svega toga se sjećam. Znam i kako sam ambulantnim kolima Hitne pomoći došla iz Tešnja u Sarajevo. Užasan je osjećaj, nešto što ne bih nikome poželjela u životu", priča nam Marija.

Ona je jutros puštena kući.

"Sad se osjećam dobro. Nemam nikakvih poteškoća niti bolova. Ljekari kažu da će biti sve uredu, samo mi treba strpljenja", dodala je Marija.

Zeničaninu ruku otkinula presa za papir

Drugi pacijent primljen je ujutro 3. oktobra.

Samir Hodžić (1966.) dovezen je na KCUS iz Kantonalne bolnice Zenica radi traumatske amputacije desne ruke.

Povreda je nastupila na radnom mjestu prilikom rada na presi za papir, koja mu je kompletno odsjekla ruku na nivou nadlaktice.

Samir Hodžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samir Hodžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Izvođenju ovog sofisticiranog operativnog zahvata pristupio je multidisciplinarni tim koji su činili plastični i rekonstruktivni hirurzi dr. Vanis Dujso, dr. Selma Arslanagić, dr. Alemko Čvorak, dr. Alija Aginčić, dr. Malik Jakirlić, dr. Edi Muslić, ortoped dr. Damir Džafić i vaskularni hirurg dr. Nedžad Rustempašić, uz konstantni nadzor anesteziologa dr. Elvedina Kominlija-Smajić i dr. Enise Bejtić.

Na operaciji, koja je trajala osam sati, urađena je stabilizacija kosti nadlaktice i postavljanje venskih transplantata na mjesto presječenih krvnih sudova.

Osjećam se dobro, kući idem u ponedjeljak

Samira smo danas zatekli u bolničkoj sobi. Ukratko nam je ispričao kako se nesreća dogodila.

"Bio sam na poslu, kada mi je presa za papir otkinula desnu ruku. Odmah sam pozvao kolegu koji se nalazio u blizini da isključi mašinu. Ostao sam pri svijesti. Lijevom sam rukom uzeo otkinuti dio desne ruke i krenuo ka automobilu. Potom sam ambulantnim kolima Hitne pomoći prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, odakle sam prevezen na KCUS", rekao nam je Hodžić, inače uposlenik zeničke firme Alba Zenica d.o.o.

Dok je bio na putu prema Sarajevu, Hodžić je svoju sestru mobilnim telefonom obavijestio o svemu što se dogodilo.

"Svi su govorili da sam imao sreću u nesreći da me je ovdje primio ovaj medicinski tim, kojem sam zaista duboko zahvalan", kazao je Hodžić.

Trenutno, kako nam je rekao, osjeti male bolove, prvenstveno zbog zatezanja i opuštanja mišića.

"Svakim minutom sve mi je bolje i bolje", rekao nam je dobro raspoloženi Hodžić, koji će kući biti pušten u ponedjeljak.

Samir Hodžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samir Hodžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Uspjeh bh. medicine

"U početku nam je veliki problem predstavljalo to što povrede kod ovih pacijenata nisu bile 'idealne' sa hirurške tačke gledišta", rekao nam je prim. dr. Alemko Čvorak.

Prema njegovim riječima, od izuzetne je važnosti za bh. medicinu da su oba operativna zahvata obavljena uspješno.

"Oporavak oba pacijenta ide planirano. Ruke su vitalne, krv je potekla u njima, koža je preživjela i nije bilo infekcije. Zašili smo i nerve, ali njihov oporavak ide jako sporo. Možda ćemo narednu godinu dana morati čekati da vidimo hoće li taj oporavak biti potpun ili ne", kazao je Čvorak.

Medicinski stručnjaci koji su učestvovali u zahtjevnim operativnim zahvatima navode da Mariju i Samira očekuje dugotrajan period rehabilitacije.

"U narednom će periodu možda biti potrebni i dodatni operativni zahvati. Međutim, za sada čekamo da 'majka priroda' učini svoje", poručili su oni.

Također, kako su rekli, u cijelom timu je bila jako bitna uloga medicinskih sestara bez kojih ne bi bio moguć ovako brz oporavak pacijenata.