Slavko Jovičić Slavuj
0

'Himna je dokaz da je u BiH moguć kompromis'

Sarajevo-x.com
Član Komisije za izbor himne BiH i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj, kazao je danas na pres konferenciji povodom objave prijedloga teksta himne, da je ovo historijski momenat za našu zemlju, te da tekst koji je izabrala komisija primjer kako se u Bosni i Hercegovini može napraviti kompromis.

"Moram istaći da sam bio pesimista kada je objavljen konkurs za izbor teksta himne. Mislio sam da je nemoguće napraviti tekst u kojem će se prepoznati svi konstitutivni narodi u našoj zemlji", istakao je Slavuj.

Priznao je da mu je angažman na izboru teksta himne Bosne i Hercegovine bio jedan od najtežih zadataka u cijeloj političkoj karijeri. Prema njegovim riječima, od 339 pristiglih tekstova bilo i vrlo neozbiljnih prijedloga.

"Bio je tu i plagijata. Jedan od kandidata prepisao je cijelu pjesmu Alekse Šantića 'Ostajte ovdje', potpisao svoje ime ispod pjesme i poslao na našu adresu. Cijela komisija je imala težak posao. Vjerujte da smo znali vodili raspravu oko jedne jedine riječi, koja bi mogla izazvati negativne asocijacije ili povrijediti nekoga", kazao je Jovičić.

Pohvalio je rad komisije, koja je, kako je istakao, postigla kompromis i pokazala svima da se u Bosni i Hercegovini dogovaranjem ipak može doći do pozitivnih rješenja.