BiH
0

Hillary Clinton razgovarala sa učenicima i profesorima iz BiH

Sarajevo-x.com
Državna sekretarka Hillary Rodham Clinton sastala se sa više od 20 učenika i profesora srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, učesnika Programa za mlade lidere.

Ovaj program akademske razmjene organizovao je Biro za obrazovanje i kulturu Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Tokom susreta, Clinton je istakla posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ljudima u Bosni u Hercegovini i govorila o važnoj ulozi koju mladi ljudi imaju u modeliranju budućnosti vlastite države.

Učenici i profesori su dvanaesta delegacija ovog programa razmjene, koji dovodi Bosance i Hercegovce iz različitih etničkih miljea zajedno u Sjedinjene Države na četverosedmični program razvijanja vještina liderstva, rada u zajednici, boravka sa američkim porodicama, te učenja o građanskom društvu, debatama i rješavanju konflikata.

Tokom trosedmičnog boravka u Salemu, savezna država Oregon, učenici su posjetili sudove u Oregonu, pridružili se lokalnoj nevladinoj organizaciji tokom izvođenja projekta u zajednici, učili o građanskom liderstvu, te živjeli sa američkim porodicama. Učesnici iz Bijeljine, Orašja i Bihaća su stigli u SAD 1. aprila 2011.

Osim susreta sa Clinton, sedmodnevni boravak u Washington DC-u uključivao je i programe sa američkim srednjoškolcima i posjete nacionalnim obilježjima SAD-a, te posjetu zgradi Kongresa SAD-a. Po povratku u BiH, srednjoškolci će osmisliti i provesti volonterske projekte u svojim školama. Profesori koji su putovali sa učenicima učestvovali su u programima profesionalnog i mentorskog usavršavanja.

Program za mlade lidere počeo je prije 12 godina u Bosni i Hercegovini i danas služi kao model za slične programe koje sponzoriše Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a širom svijeta. Program omogućava društveno posvećenim učenicima-liderima iz različitih dijelova jedne zemlje da zajedno posjete SAD tokom četiri sedmice kroz program razvijanja vještina liderstva, rada u zajednici, boravka sa američkim porodicama, te učenja o građanskom društvu, debatama i rješavanju konflikata. Do sada, od početka ovog programa, 240 učenika i profesora iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovom programu.