BiH
0

Hillary Clinton pokrenula peticiju protiv predsjednikovog veta

FENA
Američka senatorica Hillary Clinton pokrenula je u utorak peticiju kojom se traži od predsjednika Busha da odustane od svog veta na prijedlog zakona kojim se povezuje finansiranje rata u Iraku s rokovima vojnog povlačenja iz ove zemlje.

"Amerikancima je dosta promašene strategije predsjednika Busha u Iraku. Pridružite se Hillary i recite mu da posluša volju naroda i Kongresa, da povuče svoju prijetrnju vetom te da etapno počne da povlači raspoređene trupe u Iraku", pisalo je u peticiji pokrenutoj na internet stranici predsjedničke kampanje demokratske senatorice New Yorka.

Nekoliko utjecajnih demokrata, uključujući i rivale Hillary Clinton na predsjedničkim izborimae Baracka Obamu i Johna Edwardsa, koji su također kritikovali nove izjave predsjednika Busha, koji je ponovio svoje prijetnje vetom na prijedlog zakona o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Afganistanu za 2007., koji se povezuje s rokom povlačenja tokom 2008.

"Za razliku od predsjednika Busha, demokrati imaju glavni prioritet da osiguraju da naši vojnici imaju sredstava i obuku neophodnu na bojnom polju i da primaju njegu koja im je potrebna", rekao je predsjednik Demokratske stranke Howard Dean.