Dvodnevna posjeta BiH
0

FOTO / Hillary Clinton doputovala u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Američka državna sekretarka Hillary Clinton doputovala je večeras nešto prije ponoći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Clintonovu su dočekali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Clintonova je došla u dvodnevnu posjetu našoj zemlji, u okviru koje će otvoriti novu zgradu američke Ambasade u BiH, a razgovarat će i sa članovima Predsjedništva BiH i studentima Univerziteta u Sarajevu.

Američki zvaničnici ranije su najavili da će Hillary Clinton tokom susreta s političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost njene zemlje da pomogne u evroatlantskim integracijama BiH, ali i podsjetiti na obaveze koje naša zemlja mora sama realizirati.

Tokom posjete Hillary Clinton stepen bezbjednosti u Sarajevu podignut na najviši nivo. Jače policijske snage uočene su u blizini Hotela "Evropa" gdje će prenoćiti američka državna sekretarka.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je formirala operativni štab, čiji je osnovni zadatak organizacija osiguranja ove vrlo važne posjete. Pripadnici SIPA-e koordiniraju svim aktivnostima štaba, koji čine i pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Granične policije BiH, te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

U obezbjeđenje su uključeni i pripadnici američke tajne službe.

Operativni štab obezbjeđivat će sve lokacije na kojima Clintonova bude boravila, a glavna gradska saobraćajnica će biti blokirana prije i tokom prolaska kolone automobila u kojoj će biti Hillary Clinton.

Podsjećamo, Federalna uprava policije je donijela Odluku o zabrani prevoza eksplozivnih i zapaljivih materijala na području Kantona Sarajevo tokom 11. I 12. oktobra.