BiH
0

Hill: BiH mora prevazići plemensku politiku i krenuti ka pomirenju

Anadolija
Nicholas Hill u Srebrenici (Foto: Anadolija)
Nicholas Hill u Srebrenici (Foto: Anadolija)
"Kada dođem na mjesta poput Memorijalnog centra u Potočarima, to me podsjeti da trebam odati počast onima koji nisu više sa nama, kao i na potrebu da se što prije prevaziđe plemenska politika koju imamo ovdje i da se ide ka pomirenju", kazao je danas u Srebrenici otpravnik poslova u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill.

Hill je prisustvovao obilježavanju desete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, a u okviru posjete Srebrenici sastao se i sa predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica Radomirom Pavlovićem, kao i predstavnicama majki Srebrenice.

Na sastanku s Hillom majke Srebrenice su od njega tražile izuzimanje prostora Zemljoradničke zadruge u Kravicama, gdje je ubijeno preko 1.000 dječaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti tokom jula 1995. godine.

Nicholas Hill (Foto: Anadolija)
Nicholas Hill (Foto: Anadolija)

"Sasvim je razumno tražiti da ti ljudi imaju pravo tražiti da u miru i dostojanstvu dođu na ta mjesta i odaju počast žrtvama. Razgovaraćemo sa vlastima, sa ljudima sa obje strane problema i vidjećemo šta možemo uraditi. Ali to je nešto što samo dvije strane mogu riješiti", kazao je Hill.

Sastanak sa predsjednikom SO Srebrenica Pavlovićem, Hill je okarakterisao kao veoma dobar sastanak na kojem je razgovarano o generalnoj situaciji u Srebrenici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"On jeste naglasio potrebu da se više pažnje posveti rješavanju ekonomskih problema. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam ga vidio u Memorijalnom centru", istakao je Hill koji će se sastati i sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem.