BiH
2

Hill: Bh. lideri se moraju pridržavati obaveza preuzetih 1. oktobra

FENA
Nicholas Hill
Nicholas Hill
Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholas Hill izjavio je danas da njegova zemlja snažno naglašava potrebu da se bh. politički lideri pridržavaju obaveza koje su preuzeli 1. oktobra - da će do 10. oktobra postići dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sjedić-Finci".

On je podsjetio da je implementacija presude "Sjedić-Finci" ključni uvjet za početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Osim toga, Hill je rekao da Bosna i Hercegovina ima obavezu da do 10. oktobra postigne dogovor o uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije, kako bi o pitanjima koja se odnose na EU mogla govoriti jednim glasom, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Tokom posljednjih godina, BiH odugovlači s napretkom ka pristupanju EU, dok se ostale zemlje regiona kreću naprijed. Hitno je potrebno da politički lideri djeluju sada, i to nakon četiri godine razočaravajućeg tapkanja u mjestu, kako bi osigurali da Bosna i Hercegovina ostane na putu ka Evropskoj uniji", naveo je u svojoj izjavi Hill.