Sarajevo
230

Hiljade ljudi prisustvovalo "Šetnji za ozdravljenje"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana peta "Race for the cure“ (Trka/šetnja za ozdravljenje) kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada osoba iz cijele BiH.

U Sarajevo su danas na manifestaciju doputovali građni iz 30 gradova u BiH, te predstavnici 29 udruženja iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Skup su podržali predstavnici ambasada: SAD, Japana, Kuvajta, Francuska, Švicarske, Bugarske, Slovenije, Pakistana, Velike Britanije, Hrvatske i Brazila.

Počasna predsjednica trke Danuta Moon, koja od svog dolaska u BiH podržava ovu manifestaciju, podržala je žene oboljele od karcinoma dojke i istakla da je prevencija najbolji način sprečavanja bolesti.

Podsjećamo, američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu sa 19 domaćih udruženja kroz Program osnaživanja žena- WHEP, već petu godinu organizuju Race for the cure.

Događaj je posvećen podizanju svijesti o karcinomu dojke i promovisanju ranog otkrivanja bolesti.

Svake godine sredstva prikupljena prilikom registracije utrošena su na; besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijeka Herceptin i pakete prve pomoći za novooperisane žene od karcinoma dojke.

Od 2008. godine se održava "Trka/šetnja za ozdravljenje”, koju svojim prisustvom podržavaju strane diplomate i domaći zvaničnici, volonteri i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mediji.

Sa skupa je poslana i poruka o zagovaranju skrinig programa u Bosni i Hercegovini čime bi se smanjila smrtnost od bolesti raka dojke. „Skrining program je zlatno pravilo ranog otkrivanja bolesti“, rečeno je danas na "Race for the cure“.