Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
0

Hiljadu zatvorenika čeka izdržavanje zatvorske kazne

FENA
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
Iako su statistike pokazale da se broj izvršenih krivičnih djela koja su učinili maloljetnici smanjio za 20 posto u prošloj godini u odnosu na 2009. godinu, u prva dva mjeseca 2011. došlo je do porasta izvršenja krivičnih djela.

Kazala je ovo danas Nives Kanevčev, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koja je učestvovala u radu Sarajevske radionice za uspješniji tretman mladih u sukobu sa zakonom na Igmanu, koju su zajednički organizirali Vlada KS-a i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Navela je da je povećan i broj krivičnih djela koja su počinile odrasle osobe, a Tužilaštvo KS-a zatražilo je u 46 slučajeva mjere pritvora, dok je Sud odredio mjeru pritvora za 38 slučajeva.

"Stoga nisu tačni navodi da Tužilaštvo ne predlaže mjere pritvora. To učinimo kad god za to postoji zakonska osnova, a pogotovo imajući u vidu narušenu sigurnosnu situaciju u KS-u", dodala je Kanevčev.

Također je kazala da su najveći problem povratnici u vršenju krivičnih djela. Za primjer je navela osobu za koju je ovo tužilaštvo zaprimilo 24 prijave, a sve one su objedinjene i vodi se jedinstven postupak.

U radu današnje radionice učestvovao je i Miralem Duranović, federalni inspektor za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde, koji je u izjavi novinarima kazao da nije problem u smještajnim kapacitetima koliko se to u javnosti potencira jer BiH ima 14 zatvora i pritvorsku jedinicu.

"Trenutno imamo 1.002 osuđenika koja čekaju na izdržavanje kazne zatvora, a 750 ih je osuđeno na kaznu zatvora do jedne godine. Zbog toga je potrebno primijeniti druge kazne izdržavanja kao što je rad za opće dobro. Ta mjera nije uopće iskorištena, a ona je u nadležnosti kantona", ističe Duranović.

Dodao je da osobe kojima je izrečena kazna zatvora od pet i više godina sigurno ne može biti na ulici, jer za takve osuđenike ima mjesta u zatvorima.

U radu radionice učestvuju brojni stručnjaci i predstavnici nadležnih institucija, a po završetku trebali bi biti prezentirani zaključci.