Kuvajt
0

Hiljadito priznanje inovatorima BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
S četiri zlatne medalje vratili su se danas iz Kuvajta u Bosnu i Hercegovinu inovatori Tuzlak Fikret Alić i Sarajlija Enver Ibrović, te Renebella Đurić, koja je kao službena predstavnica Asocijacije inovatora BiH prezentirala još dvije inovacije (Banjalučanina Zdravka Bosnića i Ljubušaka Sašenka Sadikovića).

Novoosvojenim medaljama, broj priznanja koja su članovi AIBiH dobili na izložbama u inostranstvu od 1995. do 2010. godine danas iznosi 1002, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Renebella Đurić dobila je diplomu Internacionalne inovatorske grupe iz Irana "za izvanredne napore u širenju nauke i inovatorskih istraživanja".

A koliko su kvalitetne preostale 254 inovacije koje je bh. udruženje inovatora predstavilo svijetu u posljednjih 16 godina uvjerljivo se vidi iz činjenice da je BiH "zemlja najdinamičnijeg razvoja na bazi inovacija svojih građana", navodi se u saopćenju.

Taj podatak proizlazi iz činjenice da se na tržištu može naći otprilike svaka peta od 256 promoviranih inovacija, po čemu je koeficijent primijenjenih inovacija u BiH oko 20 posto, što je desetak puta više od svjetskog prosjeka.