Hit destinacija za Hrvate
70

Hiljade turista iz regije dočekuju Novu godinu u Sarajevu

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Još nekoliko sati ostalo je do velike proslave Nove godine. I dok je jedan broj Sarajlija odlučio otići iz grada, brojni turisti su odabrali upravo Sarajevo kao mjesto na kojem će dočekati 2013.

Bh. prijestolnicu ovih dana pohodi veliki broj turista. Povoljne cijene, mogućnost skijanja na obližnjim planinama i gostoljubivost Sarajlija neki su od razloga zbog kojih biraju glavni grad BiH kao mjesto u kojem će zakoračiti u Novu godinu.

Do novogodišnjeg slavlja ispred BBI centra i organiziranih proslava u brojnim restoranima i kafićima, vrijeme su iskoristili šetajući gradom i razgledajući kulturno-historijske znamenitosti.

Najviše turista iz Hrvatske

Prema informacijama Turističke zajednice KS trenutno je najviše turista iz Hrvatske, čak 80 posto, zatim iz Slovenije i Srbije. Da je Sarajevo našim zapadnim susjedima primamljiva turistička destinacija, uvjerili smo se nakon kraće šetnje gradom. U haremu Begove džamije sreli smo veću grupu Zagrepčana.

"U Sarajevu smo na dva dana. Večeras ćemo tu proslaviti Novu godinu. Lijepo je, samo bi bilo bolje da je manje hladno, ali barem nema snijega", rekli su nam turisti.

Nekoliko stotina metara dalje, ispred Muzeja 1878.-1918., sreli smo još jednu grupu hrvatskih turista iz Dubrovnika. Sarajevo su, kažu, odabrali zbog pristupačnih cijena, opuštene atmosfere i dobrog provoda po kojem su Bosanci poznati.

No, nisu Hrvati jedini turisti koji će dočekati Novu godinu u Sarajevu. Na Baščaršiji smo zatekli nekoliko Čeha "naoružanih" fotoaparatima.

"Sarajevo se našlo na mapi našeg proputovanja kroz gradove Evrope koji obiluju historijskim znamenitostima, ali su ujedno i veoma moderni. Ovo je veoma zanimljiv i živ grad, a postoji i mnogo načina za dobru zabavu", kažu naši sagovornici.

Hoteli na planinama puni

Ipak, prema informacijama Turističke zajednice, turista ima, ali ne kao prošle godine u isto ovo doba.

Glasnogovornica Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić u razgovoru za Klix.ba kaže da je jedan od razloga manjeg broja posjetitelja za novogodišnje praznike ekonomska kriza u regiji, ali i u drugim zemljama.

"Malo je i do nas. Dosta dugo se nije znalo za javni doček Nove godine u Sarajevu. Osim toga, malo se uradilo na obogaćivanju ponude i kreiranju novih sadržaja. Godina je bila dobra, ali nije to ona završnica kakva treba da bude", ističe Hadžiefendić-Mešić.

Ona dodaje da ima dosta individualnih posjeta mladih ljudi koji se opredjeljuju za smještaj u privatnom aranžamanu. Ohrabruje, kaže, što su hoteli na okolnim planinama mahom puni do sredine januara.

Javni doček Nove godine počet će u 20 sati na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra. Program će otvoriti DJ- evi, a posjetioce će zabavljati bh. grupe The Blavors, Atentat, Skroz, Zoster. Kada otkuca ponoć, bit će upriličen spektakularan vatrometa, a nakon toga će Regina zabavljati posjetioce do ranih jutarnjih sati.