"Glasaću za Srebrenicu"
12

Hiljade Srbijanaca sa nezakonito stečenim državljanstvima i dalje na izbornom spisku

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu ovim putem želi obavijestiti javnost da se, prema podacima do kojih smo došli, između ostalog i na temelju uvida u službenu dokumentaciju MUP-a Republike Srpske i Općine Srebrenica, nekoliko hiljada građana Srbije, koji su protivzakonito upisani u državljanstvo BiH, nalaze na biračkim spiskovima za ovu općinu.

I pored toga što im je državljanstvo dodijeljeno nezakonito i što je izdavanje državljanstva pod istragom državnog tužilaštva, veliki broj Srbijanaca i dalje posjeduje takve lične dokumente koji su već godinama sredstvo masovne izborne pljačke, ne samo u Srebrenici, nego i u Podrinju. Drugim riječima, i pored toga što niko od njih danas ne bi bio u stanju dobiti uvjerenje o državljanstvu, pošto ga nemaju ili je predmet istrage, svi oni posjeduju nezakonite dokumente s kojima mogu glasati na biračkim mjestima u općini Srebrenica. Ili je neko drugi, kao što je to do sada nerijetko bio slučaj, glasao umjesto njih.

Naime, instrukcijom MUP-a iz 1995. godine naloženo je da sve osobe koje imaju prebivalište na području opštine Srebrenica, odnosno na teritoriji RS-a, budu upisane u knjigu državljana. Instrukcija MUP-a važila je do 30.06.1998. godine, ali se protuzakonito upisivanje u knjigu državljana nastavilo do 2004. godine. Državna agencija za istrage i zaštitu je u oktobru 2008. godine izuzela knjige državljana, čime je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu u vezi sa ilegalno izdatim državljanstvima od 01.01.2000. godine zaključno sa 2004. godinom.

U okviru istrage o osobama koje su u istom periodu protuzakonito stekle državljanstvo i lične dokumente Bosne i Hercegovine, dokumentacija i knjige državljana izuzete su iz opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik i Vlasenica. U sklopu istrage, po nalogu Interpola, o pripadnicima beogradskog podzemlja i to D. Nikolića, M. Radića i J. Zarića, utvrđeno je da su pripadnici organiziranog kriminala bili među onima kojima je dodijeljeno državljanstvo dodijeljeno. Osobe pod istragom za nezakonito stečena državljanstva Bosne i Hercegovine ne smiju imati pravo glasa u Bosni i Hercegovini.

MUP RS, odnosno tadašnji komandir Policijske stanice u Srebrenici, potvrdio je u službenom dokumentu upućenom Općini Srebrenica, da su upisivanje u knjige državljana i izdavanje ličnih dokumenata vršeni "prilikom vanrednih aktivnosti na izdavanju ličnih dokumenata, koje su se vodile 1996. godine neposredno pred izbore". Prema uvidu koji je stekla inicijativa Glasaću za Srebrenicu, najčešći osnov za upis državljana Srbije u državljanstvo BiH bio je učestvovanje u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u redovima Vojske Republike Srpske.

Glasaću za Srebrenicu još jednom poziva Centralnu izbornu komisiju da MUP-u RS naloži reviziju osoba koje su državljanstvo i prebivalište stekle u periodu od 1995. godine do kraja 2004. godine, a samim tim su upisane u birački spisak. Podsjećamo javnost da je CIK odmah po početku naše kampanje MUP-u RS dao instrukciju da vrši reviziju prijava prebivališta u okviru naše kampanje i da MUP RS i pored represije nije mogao ukazati ni na jednu nezakonitost u tom procesu. Podsjećamo javnost da državno tužiteljstvo već četvrtu godinu vodi istragu o tome. Nakon jučerašnjeg medijskog istupa predsjednika Centralne izborne komisije ne očekujemo od CIK-a da ovo uradi i ovim putem obavještavamo javnost da ćemo se nakon zaključivanja biračkog spiska obratiti i Apelacionom odjeljenju državnog suda.

Na kraju sa žaljenjem konstatujemo da je predsjednik CIK-a Branko Petrić po nalogu SNSD-a kidnapovao ovu instituciju za koju je sada jasno da je izgubila kredibilitet. Predsjednik državnog tijela koje ima najsvetiji posao u svakoj demokratiji, a to je verifikacija na izborima iskazane narodne volje, za našu kampanju koristi isti riječnik kao i huškački mediji sa sjedištem u RS-u i Srbiji. Centralna izborna komisija ovim je ugrozila povjerenje građana u demokratski izborni proces, narušila ugled institucije koja treba garantirati provođenje građanske volje i pravičnu implementaciju fundamentalnog principa demokratije - provođenja izbora i prava građana na direktno učešće u izboru svojih predstavnika.