Okupirali Sarajevo
0

FOTO+VIDEO / Hiljade Sarajlija uz kafice posmatrali demonstrante

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Više hiljada građana Sarajeva iz kafića, s prozora i u prolazu začuđeno su posmatrali nekoliko stotina demonstranata koji su se priključili svjetskom protestu "Occupy Together" čiji je cilj skretanje pažnje na sve teži položaj običnog čovjeka naspram sve većeg bogaćenja jednog procenta svjetske poslovne i političke elite.

S transparentima "Za klasni rat protiv diktature kapitalizma" i "Šta je uradila banka - banka je bankrotirala", te crvenim zastavama i zastavom s Che Guevarom demonstranti su se okupili nešto prije podne na Trgu Djece Sarajeva. Izvikujući parole među kojima su dominirale "I u sarajevu, i u cijelom svijetu, dole diktatura kapitala!", te "bankari lihvari" kolona demonstranata krenula je prema Centralnoj banci BiH, gdje su se kratko zaustavili, te krenuli dalje kroz grad.

Iako su organizatori zadovoljni odzivom građana, činjenica je da grad sa 500.000 stanovnika očito nije zabrinut što, kako su istakli organizatori skupa, žive u zemlji kojoj je ekonomski poredak neoliberalnog kapitalizma rezultirao upropaštenom industrijom, gubitkom suvereniteta u finansijama, poljoprivredi i energetici, sa preko pola miliona nezaposlenih i deficitom većim od pet milijardi KM.

Skup je osim isticanja problema u kojima se BiH nalazi, te činjenice da skoro sav kapital u BiH drže strane banke, usljed čega je većina građana u dužničkom ropstvu sa ogromnim kamatama, poslao i poruke podrške demonstrantima na Wall Streetu koji od 17. septembra okupiraju ulicu.

Protesti su najavljeni u 951 gradu u 82 države svijeta. Najveća okupljanja najavljena su u Londonu i Australiji, a organizatori putem internetske stranice 15october.net mobiliziraju nezadovoljnike da im se danas pridruže.