Dani zime na Kozari
0

FOTO / Hiljade posjetilaca na Mrakovici uživalo uz snijeg, sport i muziku

Piše: D. T.
Uz prisustvo više hiljada posjetilaca na Mrakovici je danas održana šesta privredno-turistička manifestacija Dani zime na Kozari 2012.
Foto: D. Tomić/Sarajevo.x.com
Foto: D. Tomić/Sarajevo.x.com
Prije otvaranja tradicionalne manifestacije, predstavnici republičkih i opštinskih delegacija položili su vijence na spomenik žrtvama antifašizma na Kozari.

Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Lejla Rešić naglasila je kako je osnovni cilj ove manifestacije promocija turističke ponude Kozare.

Sličan stav iznijela je i direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić, koja je dodala da uz promociju Kozare, ovo idealna prilika za afirmaciju sportskog i omladinskog turizma.

Na Mrakovicu je danas stiglo više od 20 autobusa, u kojima su bili posjetioci iz svih krajeva BiH.

Osim kulturnih događaja i muzike, koja je bila prisutna na svakom koraku, organizovano je više sporstkih i gastro takmičenja u kojima su snage odmjeravali učesnici iz Prijedora, Bosanske Dubice, Banje Luke, Bosanske Gradiške i mogih drugih mjesta.

Foto: D. Tomić/Sarajevo.x.com
Foto: D. Tomić/Sarajevo.x.com

Na kraju, pobjednik Gastro festa je škola iz Prijedora, dok su u sportskim disciplinama najbolji bili učesnici iz Bosanske Dubice.

Na Mrakovica je danas padao snijeg, a visina bijelog prekrivača bila je oko 25 cm. Radili su svi ski liftovi, što je uljepšalo cijelu manifestaciju.

Pokrivitelj današnjeg okupljanja bila je opština Prijedor, a organizatori manifestacije Turistička organizacija iz ovog grada i Nacionalni park Kozara. Uz njih, suorganizatori su bili turističke organizacije iz Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.