BiH
17

Hiljade iftara kod Kamene ćuprije u Konjicu

Anadolija
U okviru tradicionalnog programa "Prijateljstvo ne poznaje granice" istanbulska opština Bayrampasa po osmi put zaredom organizira tradicionalne iftare u Bosni i Hercegovini. Prvi ovogodišnji iftar u BiH organizovan je u Zenici, a večaras je iftarom počašćeno više hiljada građana Konjica.

Iftaru su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Bayrampasa Gokhan Belekoglu, načelnik opštine Konjic Emir Bubalo, turski konzul u Mostaru Tolga Bermek predstavnici institucija republike Turske u BiH i brojni drugi lokalni zvaničnici i mnogobrojni građani.

Građani Konjica, njih nekoliko hiljada, okupili su se pored Kamene ćuprije u centru grada, gdje su uz zvuke ilahija dočekali vrijeme iftara. Nakon što su se oglasili mujezini sa konjičkih džamija, ovdašnji postači imali su priliku da za iftar kušaju neka od tradicionalnih turskih jela.

Organizacija poznata i kao 'berićetni konvoj', ovogodišnju balkansku turneju započela je organiziranjem zajedničkog iftara za muslimane u Zagrebu, a zatim i Zenici i Konjicu. Organizacija koja djeluje pod motom "Prijateljstvo ne poznaje granice" u periodu od 30 dana na području Balkana priredit će iftare za oko 700 hiljada osoba.

Temeljni cilj organizacije je afirmisati ramazanska druženja.

"Berićetni konvoj" koji istanbulska opština Bayrampasa realizuje svaki ramazan na području balkanskih zemalja nakon Zenice nastavlja sa zajedničkim iftarima u Konjicu, Srebrenici, zatim u Tutinu, Rožaju, Prizrenu. Zajednički iftari će biti nastavljeni i u Albaniji i Makedoniji.