BiH
0

"Hilfswerk" pomaže u procesu povratka u BiH

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dobro sarađuje s asocijacijom "Hilfswerk" Austrija.

Na temelju odluka koje će u narednoj sedmici donijeti Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH, posebno planova koji će proisteći iz Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, bit će moguće još snažnije zajednički djelovati na konkretnoj pomoći povratnicima u BiH - kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas u Sarajevu direktorici "Hilfswerka" Austrija Heidi Burkhart.

Halilović je naglasio da je "Hilfswerk" Austrija jedna od rijetkih međunarodnih asocijacija koja je još fokusirana na pomoć i podršku procesu povratka, a od 1996. implementirala je 62 miliona KM.

Burkhart je kazala da "Hilfswerk" u BiH realizira nekoliko projekata, od kojih su najvažniji rekonstrukcija 45 stambenih jedinica povratnika u istočnoj Bosni, projekt ispitivanja potreba socijalnog stanovanja u BiH i izgradnja objekata za raseljene osobe, socijalno ugrožene i žene žrtve rata te projekti psihosocijalne podrške povratnicima; obnove infrastrukture; zapošljavanja i izgradnje doma za djecu s posebnim potrebama u Tuzli, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.