BiH
133

Higijenski servis KJKP Rad napokon dobio saglasnost za početak rada

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Higijenski servis u sklopu KJKP Rad bi napokon trebao početi raditi. Saglasnost za rad servisa je dala Skupština Kantona Sarajevo.

Sljedeća procedura je da se odluka objavi u Službenim novinama, a nakon toga i da Skupština preduzeća Rad unese izmjene u Statut.

Nakon toga je potrebna registracija kod nadležnog suda i dozvola Općine Novi Grad za otvaranje Higijenskog servisa.

"Ta procedura ne bi trebala trajati dugo. Glavno je bilo da Skupština Kantona Sarajevo odobri rad servisa, a onda će sve biti lakše" rekao je za Klix.ba Ahmed Đipa, glasnogovornik KJKP Rad.

Đipa je dodao da je u ovom preduzeću sve spremno i da postoji mogućnost dogovora sa azilom u Prači u vezi sa smještajem pasa.

"To su najave za naredni period. U azilu u Prači ima mjesta, a jedini nedostatak Higijenskog servisa je što nema smještaj za pse koji se sklone sa ulica, zbog toga ćemo pokušati ostvariti dogovor sa azilom u Prači", dodao je Đipa.

Obučeno osoblje će hvatati pse lutalice, primjenjivati određeni tretman u zavisnosti od njihovog stanja, veterinari će ih pregledati i odlučiti da li su za eutanaziju ili smještaj u azil.

KJKP Rad je spreman, nabavljeno je specijalno vozilo za transport, oprema za hvatanje pasa i obučena je radna snaga koju predvodi veterinar. Ostalo je još da se definiše gdje smjestiti uhvaćene pse, a njihova lokacija bi mogla biti azil u Prači.

Za funkcionisanje Higijenskog servisa ove godine bi iz kantonalnog budžeta trebalo biti izdvojeno 680.000 KM.