BiH
5

Hidrometeorološki zavod FBiH: Manje zagađenje zraka u gradovima

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proteklog dana je došlo do smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku u gradovima Federacije BiH u kojima se vrše mjerenja kvaliteta zraka.

U Sarajevu su i dalje povišene koncentracije lebdećih čestica, dok su koncentracije sumpordioksida i azotnih oksida ispod graničnih vrijednosti. Međutim i koncentracije lebdećih čestica su gotovo upola niže u odnosu na one koje su bile prije tri - četiri dana, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zenici je slična situacija, nešto bolje stanje po pitanju lebdećih čestica (prašine, PM10) mada i one prelaze granične vrijednosti, a dnevna vrijednost koncentracija sumpordioskida je prekoračena samo na stanici kod Robne kuće. Vrijednosti azotnih oksida, prizemnog ozona i ugljičnog monoksida su ispod graničnih vrijednosti. Opšta situtacija nije zadovoljavajuća, ali je očekivana i značajno su smanjene koncentracije, osobito sumpordioksida u odnosu na mjerenja od prije nekoliko dana.

U skladu sa prognozom vremena očekuje se da se opadajući trend nastavi i u narednih nekoliko dana.

U Tuzli je takođe došlo do smanjenja koncentracija zagađujućih materija i danas niti na jednom mjernom mjestu nema prelaženja graničnih vrijednosti. U Lukavcu su jučer prekoračene srednje dnevne granične vrijednosti koncentracije prašine, a ostali mjereni parametri su imali vrijednosti ispod graničnih vrijednosti. U Jajcu nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti mjerenih materija. Jutarnje magle i temperaturne inverzije pogoduju razvoju zagađenja, međutim trenutno stanje atmosfere je relativno povoljno jer se tokom dana zagađujuće materije uspijevaju raspršiti u horizontalnom i vertikalnom smislu.

U narednih nekoliko dana ne očekuje se zanačajnija povećanja koncentracija zagađujućih materija.

S obzirom da dolazi zima, za očekivati je periode stabilne atmosferske situacije koja će uvjetovati jače temperaturne inverzije koje će pogodovati značajnijem zagađenju zraka, a opet u direktnoj ovisnosti od trajanja takvih meteroloških uslova, navodi se u saopćenju.