BiH
0

Hidrogradnja: Štrajk bi mogao bi ugroziti posao od 10 miliona KM

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uprava i Nadzorni odbor sarajevske "Hidrogradnje" upozorili su danas da zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka, koji je počeo u septembru, postoji mogućnost da ova firma ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na vijaduktu Briješće, vrijednog desetak miliona KM, na kojem je angažovana u svojstvu podizvođača radova.

Na navedenom projektu bilo je angažovano i do 170 radnika "Hidrogradnje", ističu iz Nadzornog odbora i naglašavaju da je Uprava društva javno pozivala radnike da se vrate na posao i da ne prekidaju rad na projektu vijadukt Briješće, te tražila da se omogući bar minimum poslova u pogonima Sigma, Hadžići i Greben.

"Zbog novonastale situacije i nezakonitog nastavka štrajka, Uprava i Nadzorni odbor nisu u stanju preuzeti odgovornost za imovinu i državni kapital, s obzirom da je grupa radnika okupljena oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića u petak 8. novembra 'na silu' preuzela zgradu Direkcije, čime je onemogućena bilo kakva poslovna aktivnost Uprave i zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Navodi se, takođe, da od tog dana niko od kadrova "Hidrogradnje", inžinjera, ekonomista, pravnika i drugih zaposlenih koji nisu učesnici štrajka, nije u mogućnosti da izvršava radne obaveze u poslovnoj zgradi Direkcije, u kojoj se trenutno nalaze štrajkači okupljeni oko predstavnika sindikata.

Uprava i Nadzorni odbor "Hidrogradnje" pozvali su Tužilaštvo Kantona, resorno federalno ministarstvo i Vladu Federacije BiH da hitno donesu odluke u kom pravcu će se rješavati situacija u i oko kompanije, jer smatraju da je riječ o pravnom nasilju koje provodi grupa radnika okupljenih oko čelnika sindikata, dok većina radnika i dalje želi da se vrati na svoja radna mjesta.

Oni tvrde da su radnici "Hidrogradnje", sve do pokretanja štrajka redovno primali platu.

U saopštenju se navodi da se u momentu otpočinjanja štrajka proizvodnim radnicima dugovala samo jedna plata i to za avgust 2013. godine, što se može dokumentovati posredstvom finansijske službe, platnih lista i bankarskih izvoda radnika.

Nadzorni odbor dodaje da radnici "Hidrogradnje", kao državne firme, nemaju nikakve veze sa radnicima firmi koje su im pružili podršku, kao što su "Feroelektro" ili GP "Bosna", s obzirom da su to privatizovane firme, koje mogu samo biti primjer šta čeka "Hidrogradnju" i njene radnike ukoliko se nastavi nelegalan štrajk i firma završi u stečaju, za što će odgovornost snositi i oni koji su radnike poveli u nezakonit štrajk.

Uprava i Nadzorni odbor prihvataju kao činjenicu da su radnici "Hidrogradnje" u pravu jedino kada je riječ o uvezivanju radnog staža, koji nije uvezan osam i po godina.

U saopštenju se navodi da kompanija trenutno ima samo još pet radnika koji su ispunili uslove za penzionisanje, dok je u protekle dvije godine po tom osnovu uplaćeno skoro šest miliona KM.

Sadašnja, a i ranija Uprava i Nadzorni odbor pozdravljaju odluku federalnog parlamenta da se javno saslušaju sadašnja i ranija Uprava i Nadzorni odbor, te da se konačno sagleda stanje i kompletna situacija u ovom privredenom društvu, pri čemu se, takođe, očekuje od Parlamenta FBiH da zahtijeva od izvršne vlasti da odmah provede sudske odluke o nelegalnosti štrajka, dodaje se u saopštenju.

Protest radnika sarajevskog preduzeća "Hidrogradnja" nastavljen je danas u zgradi direkcije ovog preduzeća, gdje predstavnici sindikata prikupljaju dokumentaciju koju će predati poslanicima i delegatima Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ s ciljem raskrinkavanja nezakonitih radnji u ovoj firmi, izjavio je ranije danas Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović.