BiH
91

Heroji su među nama: Fuad je učinio herojsko djelo, a danas je zaboravljen

Klix.ba
Fuad Hodžić kaže da je učnio ono što bi uradio svako. Ali nije, bez razmišljanja je priskočio u pomoć unesrećenim putnicima nakon teške saobraćajne nesreće. Njegov komšija smatra da je njegov heroj neopravdano zaboravljen.
Edi Hasanović
Edi Hasanović

Kompanija Coca-Cola, u saradnji sa portalom Klix.ba i magazinom Gracija, nedavno je objavila konkurs i pozvala sve zainteresirane da napišu priču o heroju koji se nalazi među nama.

Jedna od pobjedničkih priča je i ova Edija Hasanovića.

  • U ljeto, već daleke 2012. godine desila se stravična nesreća na magistralnom putu M-5, Bihać - Bosanski Petrovac, epilog nesreće bila su četiri izgubljena života hrvatskih državljana.

Komšija Fuad Hodžić u to vrijeme vozač hladnjače firme Elftrans, za medije je skromno izjavio: "Nisam učinio ništa posebno“.

Skromni komšija Fuad, vozeći kamion u pravcu Bihaća, ugledao je užasan prizor. Dva uništena automobila pored ceste su gorjela, čuo je užasavajuće jauke i zapomaganje preživjelih. Sa aparatom za gašenje požara pritrčao je, ugasio požar na autima, izvukao preživjele te pozvao ljekare i policiju.

Fuad Hodžić
Fuad Hodžić
Fuadovo djelo učinilo me ponosnim što poznajem ovog čovjeka, jer u današnje doba u kojem živimo, čini mi se da nedostaje morala i humanosti. Fuad je svojim hrabrim djelom povratio poljuljano povjerenje u čovječnost.

Citiraću još jednu Fuadovu izjavu: "Kada sam čuo jauke 12-godišnje Magdalene Šimić na zadnjem sjedištu Mercedesa, pomislio sam na svoju mlađu kćerku".

Vijest o herojskom podvigu u našem naselju Šip kratkotrajno je odjeknula, bila je snažna, ali kratkog daha. Danas niko ne spominje Fuada, on i dalje jako skromno živi. Ne vozi više hladnjaču u firmi Elftrans, a dugo vremena je bio i nezaposlen.

Herojski čin nije mu pomogao da barem malo bolje živi. Zaboravljen, Fuad više i ne spominje svoje djelo. Sretan je i ponosan suprug gospođe Ivane i kćeri Anree i Mije.