Seid ef. Smajkić
0

"Hercegovina se vraća u 1993. godinu"

SRNA
Seid ef. Smajkić
Seid ef. Smajkić
Mostarski muftija Seid efendija Smajkić "ima osjećaj da se Mostar i Hercegovina vraćaju u ratnu 1993. godinu" i da "Herceg-Bosna čuči u svakom hrvatskom političaru, ali oni tu želju još uvijaju u diplomatske celofane i čekaju".

Nedavnu poruku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da će Hrvati iduću godinu dočekati u hrvatskoj federalnoj jedinici, "u hrvatskom stolnom Mostaru", Smajkić tumači kao poziv na reinkarnaciju "Herceg-Bosne".

Muftija Smajkić je optužio Hrvate da žele da pokažu kako je mostarski Statut neprimjenjiv, iracionalan i da tako dokažu da Bošnjaci i Hrvati ne mogu zajedno živjeti u Mostaru.

   On tvrdi da   Statut onemogućava da brojna hrvatska populacija, koja se drastično povećala u ratu, sama izglasa gradonačelnika i tako uzme sve poluge vlasti da  bi Bošnjacima "diktirala život i smrt" i da zato smeta hrvatskim političarima.

   "Ako se to desi, ovdje nema opstanka. U većinski bošnjačkom dijelu grada ništa se ne ulaže. Ovdje postoje samo ruševine. Već godinama se smišljeno blokira i izgradnja Islamskog centra na vakufskom zemljištu na Bulevaru, jer bi to razbilo ideju 'Herceg-Bosne' i stolnog Mostara", tvrdi Smajkić.

   Prema njegovim riječima, "ako Hrvati na ovaj način uzmu Mostar -  onda je Hercegovina pala".

   "Onda će srce organizma, a to je Hercegovina, doživjeti infarkt. To je  kao da čovjeku odsiječete glavu i ponudite mu trup. Takvo nešto Bošnjaci Hercegovine ne smiju dozvoliti. Jer, tako se ostvaruju ratni planovi Franje Tuđmana i Mate Bobana o 'Herceg-Bosni do Ivana'. Onda nismo trebali osnivati Armiju BiH  i džaba gubiti ljude u ratu", rekao je Smajkić.
   On je ocijenio da "međunarodna zajednica igra dvoličnu ulogu" - ona traži da se napravi hrvatsko-bošnjački dogovor, "kojeg jednostavno ne može biti".

   Smajkić  je naveo da su Bošnjaci razočarani i da se osjećaju izdanim.

   "Ovo je prevršilo svaku mjeru. Bošnjaci se u Hercegovini psihički ubijanju beznađem. Samo se rijetki mogu nositi s ovim. Mnogi kažu: 'Nema ovdje više života, treba se predati'. Takođe, iz Sarajeva nema snaga koje nas ohrabruju. Sve se stihijski prepušta. Sa nama se ovdje trguje. Kao da je jedino ostalo da se iseljavamo ili da budemo podanici", rekao je Smajkić.