BiH
59

Hercegovaci donirali 200.000 dolara za obnovu Saborne crkve

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Saborna crkva u Mostaru koja je sagrađena 1873. godine bila je saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke i do kraja 19. vijeka bila je najveća crkva na Balkanu
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Saborni hram svete trojice građen je u periodu 1863. - 1873. godine, a graditelji su bili Hercegovci Spasoje Vulić i Andrej Damijanov. Hram je 15. juna 1992. zapaljen, a nedugo potom i miniran do temelja.

Obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru započela je 8. juna 2009. godine, nakon što je godinu dana ranije 11. maja 2008. u manastiru Žitomislići održana donatorska večer za obnovu hrama i prikupljeno 5,5 miliona maraka, što je dovoljno za izvođenje građevinskih radova.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Ukupna investicija obnove hrama je 15 miliona maraka, a izvođač radova je Konzorcij G3 sa svojim firmama iz Beograda, Trebinja i Istočnog Sarajeva.

Radovi na Sabornoj crkvi su prekinuti prije gotovo godinu dana radi finansijskih razloga do kojih je došlo jer neki donatori nisu ispunili svoja obećanja.

Zahvaljujući donaciji Hercegovaca koji žive i rade u Moskvi ovih dana su ponovo pokrenuti radovi na Sabornoj crkvi. Povodom toga smo razgovarali sa mostarskim parohom Radivojem Kruljem koji nam je rekao da su radovi ponovo pokrenuti zahvaljujući jednom Mostarcu koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava i želio ostati anoniman, kao i još dvojici Hercegovaca koji su do sada poslali 200.000 dolara za obnovu Saborne crkve.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"S tim novcem smo sada krenuli u nastavak radova i trenutno se rade kupole iznad oltara, pripremaju se centralni stupovi i nastavit će se sa zidanjem zvonika. Imamo osiguranu finansijsku konstrukciju otprilike za dva do tri naredna mjeseca. Ako pomoć nastavi pristizati, radit ćemo i nakon toga, a ako tako ne bude, morat ćemo ponovo radove obustaviti", kaže Krulj za Klix.ba.

Do sada je, kaže Krulj, obavljeno dvije trećine posla na obnovi ovoga pravoslavnog hrama. Neki pojedinci su za crkvu već osigurali krstove, zvona, vrata, a načelno su dogovoreni i prozori,bakarni pokrivač te krovna konstrukcija od "Šuma RS" i drugih pojedinaca. Ostala nam je još jedna trećina radova tj. potrebno je negdje oko tri miliona maraka, čime bismo građevinski vratili jedan od simbola grada Mostara, kako pravoslavnim vjernicima, tako i svim građanima ovog grada", dodaje Krulj.