Nakon afera
4

Herceg: Organskom proizvodnjom zaštititi bh. građane

FENA
Povodom aktuelnih afera s pojavom nedozvoljenih količina aflotoksina u mlijeku u zemljama regiona i otkrića konjskog mesa u proizvodima deklariranim kao goveđi u Evropi, ali i nekim susjednim zemljama, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg ističe da Savez u sklopu svojih aktivnosti stalno preporučuje građanima i potrošačima da vode računa o tome koje proizvode kupuju i kakvu hranu koriste.

"Savez udruženja organskih proizvođača FBiH ("Organsko FBiH“) ima svoja certifikacijska tijela koja nadziru naše proizvođače i našu proizvodnju tako da u sistemu organske proizvodnje takvi događaji i pojave se ne mogu desiti", istaknuo je Herceg u izjavi Agenciji Fena.

Naveo je da se domaća organska proizvodnja sistemski prati, od zasada usjeva do plasmana na tržištu, i da taj sistem ne odobrava niti dozvoljava bilo kakva hemijska sredstva niti su u sistemu registrirane bilo kakve bolesti biljaka i životinja.

Kao poseban problem Herceg je istaknuo da u BiH postoji veoma mali broj laboratorija s odobrenjima te svim referencama i certifikatima koje trebaju imati u izdavanju određenih rješenja i upotrebnih dozvola, zbog čega se za izlazak na tržišta Evrope i drugih zemalja pri izvozu bh. proizvoda traže i laboratorijski nalazi iz tih zemalja radi ustanovljenja kvaliteta proizvoda.

Herceg ističe da organska proizvodnja ima posebno rigorozne mjere kontrole te navodi primjer da je u susjednoj Srbiji, ukoliko se u prodaji nađe proizvod koji je samo označen kao organski, bez prateće dokumentacije, uvedena novčana kazna od sedam do 30 hiljada eura.

"Organska proizvodnja sigurno može puno zaštititi naše građane iako smo svjesni da je zemlja još u tranziciji i da još ima proizvoda koji nisu kontrolisani", kazao je Herceg.

Savez "Organsko FBiH" ima 19 članica koje su uključene u Savez s oko 2.600 proizvođača.

Također, oko 170 organskih proizvođača je podnijelo aplikaciju za uključivanje u sistem organske proizvodnje, od kojih je njih 65 dobilo certifikat "organski proizvođači", dok su ostali u procesu dobijanja certifikata, a čija procedura traje od jedne do tri godine.