BiH
11

Hennessey: Vlade bi trebale ojačati uredničku i operativnu nezavisnost javnih emitera

Klix.ba
Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u BiH, održala je uvodni govor na konferenciji "Uloga javnih servisa u BiH u prevenciji i smanjivanju govora mržnje u javnom prostoru", koja se održava 28. i 29. juna u hotelu Termag na Jahorini.

Hennessey je, između ostalog, rekla: "Kao što možda znate, glavni fokus projekta 'Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini', koji finansiraju vlade Irske i Norveške, je govor mržnje i njegova upotreba u javnom prostoru i medijima. Uloga i odgovornost javnih RTV servisa u tome je značajna, ako ne i presudna; kako u pasivnom smislu - izbjegavanje govora mržnje i pokazivanje pravog primjera - tako i u aktivnom smislu, a to je promovisanje najbolje prakse i kampanja protiv govora mržnje.

Međutim, postoje i slučajevi u kojima vlade vrše pritisak na javne emitere, podrivajući njihovu nezavisnost i šteteći vrijednostima građanstva i zajednice, a koji podupiru javni RTV princip. Dozvolite mi da vas podsjetim na ono što je Komitet ministara Vijeća Evrope rekao prije godinu dana: 'Vlade bi trebale ojačati uredničku i operativnu nezavisnost javnih emitera i drugih javnih servisa', pozivajući zemlje članice da 'obnove i prilagode okvir za javne medijske servise modernom komunikacijskom okruženju.' Prema preporuci Komiteta, neki mediji još uvijek trebaju dovršiti tranziciju iz državnog emitera - s jakom vezom i kontrolom vlade - u istinski javni medijski servis.

Ukratko ću vam pojasniti kako stvari funkcioniraju u mojoj zemlji, Irskoj: RTE (Radio-televizija Irske) Odbor se sastoji od 12 članova, postavljenih na pet godina, u ne-rotirajućim terminima, i to: šest imenuje ministar komunikacija, četiri Odbor za komunikacije irskog parlamenta, jednog RTE osoblje, te generalni direktor – kojeg bira Odbor. RTE Izvršni odbor se sastoji od šest članova, uključujući i generalnog direktora, koji je zadužen za svakodnevno upravljanje kućom. Ovo je, dakle, kompleksan, ali i sistem koji dobro funkcioniše.

Također, PACE (Parlamentarna skupština Vijeća Evrope), u svojoj Preporuci 1641 iz 2004. navodi da se 'Javni medijski servis - vitalni element demokratije u Evropi - nalazi pod prijetnjom. Osporavaju ga politički i ekonomski interesi, povećana konkurencija (komercijalni mediji), medijska koncentracija i finansijske poteškoće. Također je suočen s izazovom prilagođavanja globalizaciji i novim tehnologijama.'

Posljednji primjer iz Grčke pokazuje da su javni emiteri posebno ugroženi u vrijeme krize.

Vijeće Evrope žali što je ekonomska i politička kriza u BiH direktno uticala na rad i ulogu javnih medijskih servisa u BiH, a koja je posebno pogodila investicije potrebne za podršku uspješnoj tranziciji ka modernim medijima. Kao što je ranije rečeno, vlade svih zemalja trebaju i moraju pokušati pronaći način da pomognu svojim javnim emiterima, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Vi najbolje znate kakva je bila uloga javnih emitera tokom '90.-tih godina XX vijeka tj. tokom rata, te odgovornost nekih od njih za širenje govora mržnje i podsticanja nasilja. Pravi, nezavisni i savjesni javni RTV servisi mogu značajno doprinijeti - aktivno i pasivno - da se tako nešto nikada više ne dogodi.

I na kraju, Vijeće Evrope može pružiti pravni i politički alat i najbolje evropske prakse, te će pomoći BiH gdje je to moguće. BiH također ima dovoljno potrebnih informacija i nadležnosti da ispuni ovaj zadatak. Kao i sa mnogim drugim pitanjima, sada je sve na stavljanju navedenih načela i vrijednosti u praksu. Želim Vam sve najbolje u vezi sa ovim izazovom."

Konferenciju "Uloga javnih servisa u BiH u prevenciji i smanjivanju govora mržnje u javnom prostoru" organizuje udruženje/udruga BH novinari, u saradnji Regulatornom agencijom za komunikacije BiH i uz podršku Vijeća Evrope kroz projekat "Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini", koji finansiraju vlade Irske i Norveške.