BiH
4

Hennessey: Put BiH ka EU popločan je vrijednostima Vijeća Evrope

FENA
Mary Ann Hennessey (Foto: Klix.ba)
Mary Ann Hennessey (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je u proteklih deset godina postigla zaista mnogo i prošla je značajan put ka punoj realizaciji i usvajanju esencijalnih evropskih vrijednosti, izjavila je danas Feni, povodom povodom desete godišnjice punopravnog članstva BiH u Vijeću Evrope, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey.
  • Građani BiH, na desetogodišnjicu prijema vaše zemlje u članstvo Vijeća Evrope, panevropske međuvladine organizacije, sigurno su svjesni činjenice da su dio velike evropske porodice koja broji 800 miliona stanovnika, te koja, u okviru Parlamentarne skupštine VE (PACE), okuplja predstavnike svih građana Evrope, uključujući i manjine i nevladine organizacije, naglasila je Hennessey.

Članstvo u Vijeću Evrope daje kredibilitet statusu BiH kao istinskoj evropskoj demokratiji u razvoju, sa perspektivom ulaska u EU i NATO, te garantira svakom građaninu pravo da se individualno obrati Evropskom sudu za ljudska prava, ukoliko smatra da su njegova ljudska prava ugrožena ili prekršena.

  • Građani također trebaju znati da VE, kao međunarodno tijelo, nadgleda prevenciju i zabranu torture i mučenja, te borbu protiv korupcije i pranja novca. Vijeće Evrope pomaže vašoj zemlji da poboljša zaštitu nacionalnih manjina, asistira u borbi protiv rasizma i netolerancije, kao i u stvaranju neovisnog sudstva, uspostavi profesionalizma u medijima, jačanju lokalne samouprave, formiranju državnog zatvora, reformi ustava, izbornog zakona i visokog obrazovanja, što su samo neke od konkretnih aktivnosti VE usmjerenih ka podršci BiH, navela je Hennessey.

Po njenim riječima, put Bosne i Hercegovine ka EU je "popločan" vrijednostima i standardima Vijeća Evrope, te ova organizacija direktno pomaže BiH putem sporazuma, konvencija, pravnih i pristupnih obaveza BiH prema EU, monitoringa i svih ostalih standarda koje je neophodno provesti kako bi se ispunili uvjeti za članstvo u EU, odnosno "kopenhagenški kriteriji".

  • Najvažniji kriteriji, tj. standardi i uvjeti koje BiH mora ispuniti na svom putu ka EU se direktno tiču uspostavljanja stabilne i održive demokratije, vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i sloboda, te efikasnog i neovisnog sudstva. Želim napomenuti da se ne može pregovarati o provođenju konvencija i sporazuma Vijeća Evrope koje je BiH ratificirala i koji su pravno obavezujući za državu, te donesenih odluka i presuda Evropskog suda za ljudska prava, kaže Hennessey.

Zaključila je da nakon proslave desetogodišnjice članstva ostaje da se uradi još napornog posla, koji će za krajnji rezultat imati korist za sve stanovnike BiH i državu u cjelini.