BiH
3

Hennessey: Napad na Šteficu Galić je napad na slobodu govora

Klix.ba
Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, je zajedno sa direktoricom NVO Gariwo Svetlanom Broz posjetila Šteficu Galić.

Posjeta je uslijedila nekoliko dana nakon fizičkog napada na Šteficu Galić, koji se dogodio u Ljubuškom, a nakon javnog prikazivanja filma NVO Gariwo "Neđo od Ljubuškog", koji govori o nevjerovatnoj hrabrosti gospođe Galić i njenog muža, kojem je posthumno dodijeljena nagrada za građansku hrabrost "Duško Kondor".

Tokom posjete, Mary Ann Hennessey je izjavila:

"Želim zahvaliti gospođi Galić zbog toga što nastavlja iskazivati posebnu vrstu hrabrosti, čak i u lice odbijanju i nasilju, koja dolazi iz dubokog osjećaja za humanost i pravdu. Posvećenost gđe Galić obilježavanju sjećanja na djela njenog pokojnog muža, koja su spasila mnoge živote, ali i čast čovječanstva, te ideali o ljudskom dostojanstvu, jednakosti i miru, daju nam svima inspiraciju i obnavljaju vjeru.

Rad NVO Gariwo na očuvanju našeg sjećanja na hrabre, pravedne i ljude koji nisu upali u zamku etničkih podjela je i više nego vrijedan hvale.

Vijeće Evrope, a posebno povjerenik za ljudska prava, podržava branioce ljudskih prava. Lično, ne mogu šutjeti dok se sloboda govora ove osobe brutalno potiskuje, jer napad na gđu Galić nije samo napad na građanku Ljubuškog, nego također i na slobodu govora, misli i izražavanja svih nas".