Krug 99
0

Hennessey: Ljudska prava trebaju biti utvrđena Ustavom BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ljudska prava u BiH - refleksija na integracijske procese", bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" a uvodničarka je bila šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Osnovno pitanje je kako postići da svaki pojedinac ostvari svoja individualna ljudska prava u pravnom sistemu BiH, a koja mu pripadaju Konvencijom o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

Hennessey je navela tri simptoma i uzroka krize integracijskih procesa u Bosni i Hercegovini - demokratija, ljudska prava i vladavina zakona, a to je zapravo integracija kao evropski smisao vrijednosti.

To znači da BiH, prije svega, treba te tri evropske vrijednosti uključiti u pravni sistem.

"Ljudska prava su za ljudska bića, a to je nešto što treba biti utvrđeno Ustavom BiH", rekla je Hennessey i dodala da implementacija presude "Sejdić - Finci" jasno demonstrira kako su privilegirane samo određene skupine ili grupe ljudi, a to su konstitutivni narodi.

Ona problematizira pitanje kako da građane, pojedince, vratimo u pravni sistem, da se čovjeka postavi kao ljudsko biće koje ima svoja prava, što je glavna prepreka integraciji i okretanju ka ljudskim pravima u BiH.

„Dakle, imamo tri glavna problema, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina zakona koji moraju da se integrišu u BiH. I ponovo se vraćamo na vrijednost individue, njihovim individualnim, ljudskim pravima i pravu da dođu do pravde", rekla je Hennessey.

Kada se govori konkretno o reformi BiH, kazala je, na dva se pitanja mora odgovoriti, a to su: kako riješiti pitanje da građanin, individualac bude poštovan, ali i da mu istovremeno budu ispoštovana i sva druga prava, da bude predstavljen i kao predstavnik naroda te pitanje teritorijalne strukture.

Uvodničaka današnje sesije prof. dr. Lada Sadiković je rekla da BiH mora poštovati princip vladavine prava i osiguravati zaštitu ljudskih prava, da bi uopće mogla biti članicom te integracije.

"BiH je opet propustila šansu da uvede predmet 'ljudska prava' u cijeli sistem države, a to je sistem obrazovanja koji treba da obuhvati edukaciju državnih službenika, vojske, policije, nastavnika, učitelja te da se uvede u visokoškolsko obrazovanje", rekla je Sadiković.

Dodala je da je svrha uvođenja i provođenja svjetskog plana za zaštitu ljudskih prava, da se održi održivi razvoj, da se postigne mir u svijetu i da se države učine efektivnijim.