Sesija Kruga 99
41

Hennessey: Iz Strassbourga BiH treba presjesti u voz za Bruxelles

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Šefica Ureda Vijeće Evrope (VE) u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey izjavila je danas u Sarajevu da pred Bosnom i Hercegovinom stoji još dosta obaveza koje treba ispuniti prema VE, uključujući ustavnu i zakonodavnu reformu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Izvršenje takvih obaveza i provedba reformi, generalno, dovodi zemlju bliže ostvarivanju evropskih integracija - bliže Evropskoj uniji (EU) i NATO-u", kazala je Hennessey.

Govoreći o temi "Bosna i Hercegovina i Vijeće Evrope: Ugovoreni brak ili istinska ljubav", Hennessey je kao uvodničarka redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" podsjetila da je jedan od temeljnih uvjeta članstva u EU ostvarivanje stabilnosti u razvoju demokratije, "vladavine zakona" i jačanju ljudskih prava, a što je podudarno s interesima koje zastupa VE.

Uz uvjerenje da će Vijeće Evrope, Bosni i Hercegovini kao dijelu svoje porodice nastaviti pružati potporu na planu ostvarivanja spomenutih vrijednosti, Hennessey je navela da će obilježavanje desetogodišnjice bh. članstva u VE naredne sedmice u Strasbourgu biti prilika za rekapitulaciju dosad realiziranih obaveza, ali i za podsjećanje na ono što je još neophodno učiniti.

Šefica Ureda VE u BiH detaljno je elaborirala karakter, strukturu i način funkcioniranja VE, čija je politička uloga promoviranje i širenje ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona i pluralističke demokratije.

Po njenim riječima, put BiH ka članstvu u EU "popločan" je vrijednostima i standardima VE, koji se moraju ispuniti "kako bi se iz Strasbourga presjelo u drugi voz koji vodi u Bruxelles".

VE, kako je rečeno, pomaže BiH putem sporazuma, konvencija, pravnih i pristupnih obaveza, te monitoringa, a sve radi ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU - Kopenhagenških kriterija, posebno poglavlja 23. i 24. koja se odnose na neovisnost i efikasnost sudstva, odnosno jačanje pravde i pretpostavki za borbu protiv svih oblika kriminala.

Bosna i Hercegovina je na sjednici Parlamentarne skupštine VE (PACE) 24. aprila 2002. godine u Strasbourgu primljena u članstvo ove najstarije evropske institucije.

Prijem BiH kao 44. punopravne članice ove organizacije (VE danas broji 47 članica) tada je ocijenjen kao prva stepenica na putu ka međunarodnim integracijama.