BiH
2

Helsinški komitet: Zaštititi Sonju Biserko od bestijalnosti šovinističke čaršije

FENA
Sonja Biserko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sonja Biserko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Napadi i prijetnje usmjerene posljednjih dana na Sonju Biserko zaslužuju najoštriju osudu demokratske javnosti i svih onih koji drže do ljudskih prava i sloboda i do ljudskog dostojanstva, saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH.

U saopćenju se navodi da je Sonja Biserko, "kao jedan od najistaknutijih boraca protiv srpskog nacionalizma“, koji je generisao najteže zločine, uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izložena "bestijalnosti šovinističke čaršije koja neskriveno poziva na njeno linčovanje“.

Dodaje se da je ovo još jedna od potvrda kako je intenziviran "lov na zaštitnike ljudskih prava u zemljama regije koje se još nisu demokratizovale ni denacifikovale".

"Politički lideri u tim zemljama potpuno su zapostavili obavezu civilizovanih država da štite borce za ljudska prava i da im omoguće nesmetano djelovanje", navodi se u saopćenju.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podvlači obavezu vlasti da spriječe divljanje ekstremista, negacionizam i veličanje fašističke prošlosti i da ne zapostavljaju poruke Helsinškog završnog akta iz 1975. godine koji je obavezao sve zemlje Evrope na poštovanje ljudskih prava prihvatajući ulogu građana i njihovih asocijacija kao zaštitnika i promotora tih vrijednosti.