BiH
0

Helsinški komitet u BiH osudio napad na vladiku Hrizostoma

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio vandalski napad na vladiku bihaćko-petrovačkog Hrizostoma.

Ovaj kriminalni akt je uz ostalo i atak na međunacionalne odnose i gruba prijetnja procesu povratka ne samo u Bosanskom Petrovcu već u BiH u cjelini, navodi se u saopćenju Helsinskog komiteta.

"Izražavamo posebnu zabrinutost odnosom organa gonjenja prema pitanju bezbjednosti episkopije u Bosanskom Petrovcu i vladike Hrizostoma. Prije ovog ataka, sjedište episkopije je u kratkom razdoblju bilo tri puta na meti razbojnika koji su opljačkali sjedište Srpske pravoslavne crkve u bihaćko-petrovačkoj regiji. Nijedan od ovih slučajeva nije rasvijetljen niti su počinioci procesuirani!", stoji u saopćenju.

Helsinški komitet je u nekoliko navrata tražio od policije da posveti više pažnje sigurnosti ove vjerske institucije ukazujući na sve moguće reperkusije koje zanemarivanje ovog pitanja može imati.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je na naša uporna insistiranja pokušalo minimizirati problem negirajući bilo kakvu vezu ovih kriminalnih akata s ukupnim stanjem u Bosanskom Petrovcu i posebno sa stanjem međunacionalnih odnosa. Tražimo od vlasti u Unsko-sanskom kantonu da najozbiljnije ispitaju rad policije u ovom konkretnom slučaju i da sankcionišu odgovorne za pogoršano stanje u odnosima pripadnika naroda i građana koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Također zahtijevamo efikasno djelovanje organa gonjenja i konačno rasvjetljavanje ovog nemilog događaja", kaže se u saopćenju Helsinškog komiteta.