BiH
0

Helsinški komitet: Niz zaključaka i preporuka sa javnih debata o Ustavu BiH

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH tokom ove godine organizirao je, uz podršku Fondacije Heinrich Boll, niz javnih debata o temi "Ustav BiH između individualnih i kolektivnih prava", na kojima je doneseno niz zaključaka i preporuka.

Učesnici ovih skupova usaglasili su se da se pruži podrška demokratskim raspravama o ustavnim rješenjima uz učešće najšireg kruga aktera civilnog društva, uključujući predstavnike nevladinih organizacija, naučnih institucija i građana, saopćeno je u ponedjeljak iz Helsinškog komiteta.

Posebno je naglašeno zalaganje da se rasprave vode u skupštinama i drugim institucijama sistema uz poštovanje principa javnosti rada i transparentnosti.

Rasprave bi trebale imati za cilj postizanje usklađenosti Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i drugim relevantnim međunarodnim standardima na polju ljudskih prava.

Preporučeno je također usvajanje promjena s ciljem da se afirmira građanin pojedinac i njegova individualna prava. Pretpostavka za to je dosljedno poštovanje nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti građana na cijeloj teritoriji BiH.

Preporučana je i neophodnost promjene odredaba Ustava BiH koje uskraćuju pasivno biračko pravo bilo kome građaninu BiH, nezavisno od toga gdje živi.

Potrebno je promijeniti i odredbe koje funkcije predsjedavajućeg i njegovih zamjenika u domovima parlamentarne skupštine BiH rezerviraju isključivo za pripadnike triju konstitutivnih naroda.

Zaključeno je i da je u Ustav BiH potrebno unijeti izmjene kojima bi se garantirala prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i onih građana koji ne pripadaju ni konstitutivnim narodima ni nacionalnim manjinama.

Spomenute rasprave u ovoj su godini održane u Foči, Bugojnu, Livnu, Doboju i Sarajevu, uz učešće predstavnika nevladinih organizacija, zakonodavne i izvršne vlasti te medija.