BiH
12

Helikopteri OSBiH gase požare u Jablanici

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su i protekla dva dana, 8. i 9. augusta, gasili požar na području općine Jablanica, zajedno s kanaderima iz Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U četvrtak, 8. augusta, piloti OSBiH su helikopterima Mi-8 MTV i Mi-8T gasili požar u jutarnjim i večernjim satima, ostvarili su 3,4 sata leta s 19 naleta, pri čemu je na požarom zahvaćeno područje u Jablanici izbačeno više od 45.000 litara vode.

Jutros od 09:20 do 11:10 sati helikopterom OSBiH Mi-8T je nastavljeno gašenje požara, pri čemu je ostvareno 17 naleta i izbačeno 32.000 litara vode.

Od 3. do 9. augusta posade Zračnih snaga OSBiH su ostvarile 35 sati letenja sa 174 naleta pri čemu je izbačeno 400.000 litara vode.

Unatoč teškim meteorološkim uvjetima na terenu iznad požarišta, piloti OSBiH spremno i požrtvovano pomažu ugasiti požar u Jablanici te će i u narednom razdoblju biti na raspolaganju civilnim vlastima da bi se požar što skorije stavio pod kontrolu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.