BiH
0

Helez: Revizijom ušteđeno 3, 2 miliona KM za 3 mjeseca

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez kazao je danas u Mostaru kako je za tri mjeseca (april, maj i juni) revizijom iz prava izvedeno 929 korisnika, te da su ostvarile uštede od 3,2 miliona konvertibilnih maraka.

To znači da se po mjesecu uštedi milion i 70 hiljada konveribilnih maraka, odnosno godišnje 12 miliona i 800 hiljada konvertibilnih maraka, istaknuo je ministar Helez, najavljujući kako će se povećati revizija boraca.

Vezano za proteste boraca u Širokom Brijegu, koji su zakovali vrata Ureda odbrane, ministar Helez navodi kako za to postoji zakonska procedura.

"Mi smo uputili dopis Općinskom sudu u Širokom Brijegu i onda on daje dozvolu MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona da te prostorije oslobodi", kazao je ministar Helez, navodeći kako ima i drugih načina kao što je obustava svih isplata u toj općini, ali da ne žele dovesti u pitanje one ljude koji su tamo, kako je kazao, ispravni.

Na pitanje postoje li dva obrasca SNB2 koji se koriste za pripadnike Armije BiH i HVO-a, ministar Helez navodi kako je to potpuno netočno. "Postoji samo jedan obrazac SNB2 i uvijek sačekamo mjesec dana ukoliko fali neki dokument", istakao je Helez.

Kazao je kako bi ljudi, koji su nelegalno ostvarili penziju, trebali otići kod ljekara i pitati ih "što ste mi ovo uradili". "Podnijet ću kaznene prijave protiv tih lejkara jer oni su ušli u manipulaciju sa ovim ljudima", naveo je ministar Helez.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber na konferenciji za novinare kazao je kako federalna Vlada danas donijela Prednacrt zakona o radu i tim zakonom je utvrđena reprezentativnost sindikata i poslodavaca, detaljnjije uređivanje inspekcijskog nadzora u cilju prevencije i učinkovitijeg suzbijanja rada na crno.

Čamber je naveo kako je danas usvojen i Prijedlog zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja obveza nastalih po osnovi Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava i zaštite porodica s djecom.

Tokom današnje sjednice u Mostaru federalna Vlada donijela je, između ostalih, Odluku o raspisivanju javnog poziva s ciljem sagledavanja stanja po pitanju registriranog radnog staža u Federaciji BiH za koji nije uplaćen doprinos za penziono i invalidsko osiguranje, te za sagledavanje sredstava nužnih za njegovu uplatu.

Javni poziv se odnosi na sve prave osobe u Federaciji BiH, bez obzira na oblik organiziranja i vlasničku strukturu, kao i na osobe kojima nije uplaćen doprinos, a pravni subjekt kod kojeg su bili uposleni više ne postoji. Na obrascima, koji su sastavni dio javnog poziva, trebaju dostaviti pokazatelje o registriranom radnom stažu za koje nisu uplaćeni doprinosi zaključno s 31. decembra 2010. godine.