BiH
8

Helez: Od 23.000 revidiranih korisnika, 6.100 izgubilo prava

FENA
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu da je u dosadašnjem procesu revizije, 6.100 korisnika ili 26 posto revidiranih, izgubilo nelegalno stečena prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Oni su među 23.000 korisnika za koje je dosad okončan proces revizije (u sve tri faze) prema federalnom zakonu o kontroli korišćenja boračko-invalidske zaštite", dodaje ministar.

Analiza primjene tog zakona i stanje u oblasti boračkih prava generalno u FBiH, tema su današnje sjednice Doma naroda.

Rasprava je okončana u prvom dijelu ovog zasjedanja održanom u prvoj polovini mjeseca i zaključci bi trebalo da budu doneseni danas.

Prijedloge zaključaka uputili su u proceduru delegatski klub Bošnjaka, kao i Klub Hrvata koji se u tome oslanja na stavove više braniteljskih udruga proisteklih iz Hrvatskog vijeća obrane.

Iz Kluba delegata Hrvata su tokom današnjih diskusija upućene primjedbe da se neustavno i nezakonito formiraju revizorski timovi koji provode kontrolu korišćenja boračke zaštite. Članovi ovog Kluba su kazali da proces treba vratiti u zakonske okvire time što je za formiranje takvih timova nužna i saglasnost kantonalnih nivoa - ministara, boračkih udruženja i nadležnih uprava.

"Mi pošaljemo zahtjev za formiranje revizorskih timova temeljnim kantonalnim udruženjima (boračkim), kantonalnim ministrima i direktorima nadležnih uprava. Oni koji nas pobijaju, nikad neće to da nam vrate. Mi nismo dužni i obavezni da čekamo", odgovorio je na takve primjedbe ministar Helez.

On generalno odbacuje tvrdnje da u procesu revizije radi na štetu Hrvata (a u korist Bošnjaka) te kao primjer za to navodi da je u Cazinu iz prava izvedeno oko 50 posto neleganih korisnika boračko-invalidske zaštite.

"Moja je "krivica" što su tek mojim angažmanom počeli da se izvode iz prava nelegalni korisnici", riječi su ministra Heleza koji podsjeća da je provedba zakona o reviziji počela 2009. godine, ali da do njegovog dolaska na čelo resornog ministarstva nije dala značajnije rezultate u smislu obustave nelegalnih korišćenja boračkih naknada.

U vezi s oduzimanjem prava na naknade nekim pojedincima koji su ih stekli kao ratni vojni invalidi, ministar je naveo da je Institut za medicinsko vještačenje, a ne njegovi ministarstvo, jedini nadležan za utvrđivanje procenta invalidnosti.

Osim delegata i resornog ministra, današnjoj sjednici Doma naroda prisustvuju članovi više boračkih udruženja, proisteklih iz Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Predstoji zaključci po isteku pauze proglašene radi usaglašavanja više prijedloženih.

Jednim od zaključaka iniciranih iz nekih udruga HVO-a predložena je obustava procesa revizije, ali ministar Helez naglašava da se tome ne može udovoljiti.