Unsko-sanski kanton
0

Helez i Egrlić razgovarali o isplatama zaostalih naknada borcima

Sarajevo-x.com
Federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez u pratnji saradnika, sastao se danas u kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona sa ministrom za boračka pitanja u Vladi USK Ahmetom Egrlićem, ministrom zdravstva dr. Amirom Murićem, direktorom Službe za zapošljavanje USK Mesudom Mešićem i Farkom Hodžićem Hodžom, poslanikom u Skupštini USK i nosiocem nekoliko ratnih odlikovanja Armije BiH.

Tema razgovora među ostalim, bila su osnovna i dopunska prava boraca a rečeno je da je postojeći zakon dobar uz određene manjkavosti, što će se riješiti izmjenom zakonskih rješenja zbog čega je u toku i javna rasprava.

Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je dugovanjima prema boračkoj populaciji iz 2008. i 2009. godine. Prema riječima ministara Heleza i Egrlića, postoji jasno opredjeljenje da se dugovanja u poptunosti izmire, kako je to predvidjeno zakonskim rješenjima. Od tri dugovanja iz 2009.godine, Vlada USK je u obavezi isplatiti za jedan mjesec, dok ostala dva padaju na teren federalnih institucija. Što se tiče 2009.godine sredstva postoje i u koordinaciji sa kantonalnim ministarstvima i Službama za zapošljavanje biće isplaćena.

Učesnici sastanka posebno su naglasili dobru i konstruktivnu saradnju sa boračkim udruženjima i izrazili uvjerenje da će u atmosferi međusobnog povjerenja završiti posao oko isplate zaostalih naknada, bez sudskih tužbi i potraživanja, saopćeno je Službe za odnose s javnošću Vlade USK.