Promocija knjige "Rom k'o grom"
25

Hedina Tahirović - Sijerčić govori o nenapisanoj historiji Roma

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je promovisana knjiga “Rom k'o grom” autorice Hedine Tahirović-Sijerčić. Radi se o djelu koje govori o romskim porodicama u Sarajevu, kroz priču o svakodnevnom životu Roma na Gorici, autorica govori o odnosu grada i društva prema njima, piše svjedočanstvo koje ranije nikada nije zabilježeno na papiru.

Riječ je o autorici koja je također Romkinja, ženi koja ponosno ističe svoje porijeklo, bori se za prava Roma i razbijanje predrasuda o njima te se zalaže za obrazovanje ove najveće manjinske grupe u BiH. Tahirović-Sijerčić je ujedno i autorica prvog romskog rječnika te nekoliko drugih knjiga koje predstavljaju veoma bitno svjetsko književno naslijeđe za Rome. Njene knjige su prevedene na nekoliko jezika.

“Publika koja prati Hedinin rad sigurno će znati da je ovo jedno od njenih najreprezentativnijih djela. Knjiga je sačinjena iz dva djela, prvi je Rom k'o grom, a drugi dio nosi naziv Između sna i jave. Ona priča jednu interesantnu priču, kako za grad Sarajevo tako i za BiH. Ono što je bitno za ovu knjigu je ustvari to da je ona zamjena za nenapisanu historiju o Romima na ovim prostorima, ona je temelj za sve one koji žele pisati o toj populaciji. Bit ću slobadan da kažem da bi trebalo formirati romski muzej da bi se bilo u stanju prikazati sve ono što je Hedina napisala u ovoj knjizi”, rekao je tokom promocije urednik izdanja Ibrahim Osmanbašić iz Udruženja za kulturu Novo Sarajevo.

Jedan od recenzenata knjige profesor Ljatif Demir je govorio o značaju ovog djela, kako za književnost Roma u BiH, tako i u svijetu. On je rekao da je pročitao dijelove jednog intervjua u kojem je autorica izjavila da “vrlo dobro znamo da se od pisanja ne živi” te je dodao da “pogotovo niko ne može živjeti od pisanja o Romima”.

“'Međutim, pisanje i moj rad niko mi ne može uzeti, niko mi ne može uzeti ono što mi je moj otac Derviš Tahirović, Rom k'o grom, dao, a to je ponos. Ostat ću ponosna na ono što jesam', to je ono što je rekla Hedina Tahirović-Sijerčić i to je ona ustvari", rekao je, između ostalog, profesor Demir.

Promociji knjige su prisustvovali brojni članovi autoricine porodice, njene radne kolege, prijatelji, kao i drugi zainteresovani građani i ljubitelji knjige.